Kremlj: NATO direktno predstavlja prijetnju za Rusiju
Ilustracija

Kremlj: NATO direktno predstavlja prijetnju za Rusiju

NATO predstavlja "prijetnju" za Rusiju, ocijenio je Kremlj posle početka najveće vojne vježbe Alijanse od Hladnog rata nazvane "Steadfast difender 2024".

"Naravno da (NATO) predstavlja prijetnju za nas“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dimitrij Peskov navodeći da se "odgovarajuće mere stalno donose“ kao odgovor na to.

Po njemu "NATO je sredstvo konfrontacije“, koji decenijama neprestano premiješta infrastrukturu ka granicama Rusije.

Vojne vježbe Steadfast difender, najveće vježbe koje organizuje NATO od kraja hladnog rata počele su prošle nedelje na sjeveroistoku SAD i treba da traju nekoliko mjeseci.

U vježbama će učestvovati do 90.000 vojnika sa dvije strane Atlantika i treba između ostalog da provjere kapacitet Alijanse da mobiliše i brzo transportuje američke trupe da ojača odbranu Evrope, prema navodima NATO.

Manevri treba da se odvijaju prema scenariju sukoba protiv "neprijatelja odgovarajuće snage“, što se prema terminologiji Alijanse odnosi na Rusiju, ali se ona ne imenuje.

Oko 50 ratnih brodova, 80 aviona i 1.100 borbenih vozila će učestvovati u vježbama.

Već teški odnosi između NATO i Rusije zategli su se do najviše tačke posle početka ruske inazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu Finska je postala 31. članica Alijanse u aprilu 2023. dok se Švedska približava članstvu ovih dana posle dobijanja zelenog svijetla od Turske i očekivanja ratifikacije Mađarske.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.