Hrvatska kupuje osam američkih helikoptera Crni soko

Hrvatska kupuje osam američkih helikoptera Crni soko

Posao je vrijedan 500 miliona dolara Američki Stejt Department odobrio je zahtjev Hrvatske za kupovinu osam vojnih helikoptera UH-60M Crni soko (Black Hawk) i uputio odluku na usvajanje u Kongres SAD.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, a prenosi Danas.rs, posao je vrijedan 500 miliona dolara i Zagreb ovim korakom pokazuje težnju da u u potpunosti "amerikanizuje" svoju helikoptersku flotu.

Američka Agencija za odbrambenu i bezbjednosnu saradnju navodi da se u zahtjevu Hrvatske pored helikoptera nalazi široka lista naoružanja i dodatne opreme, kao i obuka za letački i tehnički sastav.

Hrvatska trenutno od američkih letjelica trenutno ima četiri helikoptera UH-60M za vazdušni transport, osam helikoptera Bell 206 Džet Rejndžer II za obuku i 15 borbeno izviđački helikoptera OH-58D Kajova Vorior za borbeno izviđanje i protivoklopnu borbu.

Nabavkom još osam UH-60M Hrvatska će imati cijelu eskadrilu Crnih sokolova.

Početkom godine Zagreb je Ukrajini donirano 14 Mi-8MTV-1 i Mi-8T, odnosno sve helikoptere tog tipa koji su letjeli u hrvatskoj vojsci. Od ruskih letjelica ostalo je deset Mi-171Š.

Hrvatski mediji pisali su ranije o problemima sa održavanjem američkih helikoptera UH-60M i da su od četiri helikoptera, dva prizemljena iz tehničkih razloga.

Tokom posjete Americi bivšeg ministra odbrane Hrvatske Maria Banožića, zvanično je zatražena kupovinu osam helikoptera, od kojih bi četiri platila Hrvatska, a četiri Vlada SAD. I prilikom nabavke prva četiri UH-60M sproveden je princip plaćanja "pola Zagreb, pola Vašington".

U originalnom dokumentu koji je upućen Kongresu, navodi se da je cijena navedene glavne odbrambene opreme i helikoptera 250 miliona dolara, dok je ostatak spiska ostale opreme i obuke vrijedan dodatnih 250 miliona dolara.

Na spisku se nalazi različita oprema za komunikaciju, sistem za postavljanje naoružanja na helikopter, uređaji za upozoravanje na radarsko i lasersko zračenje, zatim balistička zaštita, sistem prepoznavanja "svoj-tuđ", zaštita od elektronskog ometanja, sjedišta za šefa posade ili mitraljesca, kao i mogućnost da se utovari oprema ili naoružanje na paletama.

Hrvatska kupuje i trenažere za pilote i tehničare, a važna stavka je i obuka koju će izvoditi osoblje iz SAD.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.