Stoltenberg i švedski premijer pozdravili odluku Turske o članstvu Švedske u NATO: Pozvali Mađarsku da uradi isto
Ilustracija

Stoltenberg i švedski premijer pozdravili odluku Turske o članstvu Švedske u NATO: Pozvali Mađarsku da uradi isto

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je ratifikaciju članstva Švedske u NATO u turskom parlamentu i pozvao Mađarsku da učini isto kako bi skandinavska zemlja postala 32. članica Alijanse.

“Pozdravljam glasanje u turskom paralementu za ratifikaciju članstva Švedske u NATO. Takođe računam na to da će Mađarska završiti ratifikaciju što je prije moguće“, rekao je Stoltenberg i dodao da će “članstvo Švedske učiniti NATO jačim“.

Ratifikaciju je pozdravio i švedski premijer Ulf Kristerson (Kristersson) ocijenivši da je njegova zemlja korak ka članstvu.

“Danas smo napravili još jedan korak ka punopravnom članstvu u NATO“, rekao je švedski premijer.

Turski parlament ratifikovao je večeras sporazum o članstvu Švedske u NATO i sad je ostalo da još Mađarska ratifikuje taj dogovor.

Švedska kandidatura odobrena je velikom većinom u parlamentu Turske. Za članstvo Švedske je glasalo 287 turskih poslanika, 55 je bilo protiv i četiri uzdržana.

Švedska, koja je na pragu da postane 32. zemlja članica NATO, podnijela je kandidaturu u maju 2022. godine, istovremeno sa Finskom, primljenom prošlog aprila.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.