EPCG obezbijedila subvencije samo za Pljevlja: Vlast nije briga što Bjelopoljci udišu zatrovan vazduh
Opština Bijelo Polje

EPCG obezbijedila subvencije samo za Pljevlja: Vlast nije briga što Bjelopoljci udišu zatrovan vazduh

Veliko je nezadovoljstvo izazvao potez Vlade Crne Gore da se samo za stanovnike Pljevalja daju subvencija od po 20 odsto za prva tri mjeseca na utrošenu struju, kao izraz pomoći zbog zagađenosti vazduha u tom gradu. Razlog je što je to bio zvaničan zahtjev i Bijelog Polja, koje po svim parametrima i mjerenjima u poslednjim mjesecima, pa i godinama, ne zaostaje za Pljevljima. Zbog diskriminatorskog odnosa Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), uz prećutnu saglasnost Vlade, koja se oglušila o zahtjeve Opštine Bijelo Polje da subvencioniše račune za struju Bjelopoljcima, predsjednik te opštine Petar Smolović obratiće se domaćim i međunarodnim institucijama, kao i diplomatskim predstavništvima u našoj zemlji.

“Uputiću pismo ombudsmanu, Agenciji za zaštitu konkurencije, predstavnicima stranih ambasada i drugim međunarodnim institucijama i obavijestiti ih o diskriminatorskom odnosu nove vlasti prema našoj opštini“, kaže Smolović, navodeći da njegovi sugrađani zbog velikog zagađenja vazduha treba da se griju na struju, čija bi cijena, kako je rekao, u najmanju ruku bila kao za Pljevljake.

Zagađenost vazduha u Bijelom Polju je ogromna, pa se dešavalo da je i veća nego u Pljevljima, ali se pokazalo da EPCG nema jednake aršine prema svim građanima Crne Gore.

U Bijelom Polju ima 19 hiljada domaćinstava i dvije hiljade pravnih lica potrošača električne energije. Mjesečni računi za domaćinstva iznose oko 450 hiljada eura, a za pravna lica oko 400 hiljada eura.

“Smatramo da subvencije za Bjelopoljce nije veliki trošak za ukupni budžet Crne Gore“, stoji u pismu Smolovića, koje je uputio na najveće državne adrese.

Više odbornika lokalne vlasti i opozicije, podržane dijelom poslanika u Skupštini Crne Gore, zatražilo je od predsjednika Opštine Bijelo Polje hitnu reakciju zbog pomenute diskriminacije, tražeći preduzimanje svih zakonskih mehanizama i uticaja prema domaćim i međunarodnim adresama, kako bi građani Bijelog Polja bili jednako tretirani kao i svi drugi.

“Nadamo se da će se Vlada konačno uključiti u ovaj proces i omogućiti građanima Crne Gore ostvarenje prava na zdravu životnu sredinu“, kazao je predsjednik SO Ernad Suljević.

EPCG nje razmatrala inicijativu Opštine Bijelo Polje, uz obrazloženje da je opština Pljevlja u fokusu pažnje zbog procjene poslovodstva da imaju posebnu obavezu prema kupcima iz te opštine.

“U Pljevljima, po osnovu uspješnog funkcionisanja Termoelektrane Pljevlja i Rudnika uglja, naša kompanija ostvaruje stabilnu proizvodnju, uredno snabdijevanje i u krajnjen dobre prihode“, navodi se u pismu Odbora direktora EPCG.

Obezbijediti zdrav vazduh

NVO Breznica iz Pljevalja pozvala je Vladu Milojka Spajića i predsjednika države Jakova Milatovića da u najhitnijem roku donesu mjere kojima bi se moglo pozitivno uticati na javno zdravlje i kvalitet vazduha u Crnoj Gori, prvenstveno u gradovima poput Pljevalja, Bijelog Polja, Nikšića i Podgorice.

“Da što hitnije u vrh prioriteta stave rješavanje problema aerozagađenja u Pljevljima i drugim lokalnim zajednicama u kojima je problem izražen, kao što su Bijelo Polje, Nikšić i Podgorica, a vjerovatno i većina opština na sjeveru. Posljedice su veoma ozbiljne i odnose se na prijevremene smrti, sterilitet kod žena i muškaraca, autizam kod djece, raseljavanje i mnoštvo drugih problema“, saopštio je Milorad Mitrović, predsjednik ove NVO.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.