Đukanović: Poremećaji u evropskoj i geopolitici osjećaju se kao opasnost i u Crnoj Gori
Foto: Kabinet bivšeg predsjednika Crne Gore

Đukanović: Poremećaji u evropskoj i geopolitici osjećaju se kao opasnost i u Crnoj Gori

Poremećaji u evropskoj i geopolitici osjećaju se kao opasnost i u Crnoj Gori, koja je posljednjih godina suočena i sa unutrašnjim previranjima, kazao je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na manifestaciji povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta u Krakovu.

Đukanović učestvuje u Krakovu na godišnjoj manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta, i na osnivanju posebnog Foruma lidera EJA za borbu protiv antisemitizma, na poziv 10. predsjednika Izraela Ruvena Rivlina i predsjedavajućeg Evropske Jevrejske zajednice Menahema Margolina.

Pokrovitelj ovogodišnjeg skupa, kako su saopštili iz kancelarije bivšeg predsjednika, kojem prisustvuju predstavnici brojnih jevrejskih zajednica iz Evrope, izraelski i poljski zvaničnici, bivši i sadašnji evropski lideri, parlamentarci, predstavnici jevrejskih studentskih organizacija, NVO i media, je Jad Vašem.

Dan sjećanja na žrtve Holokausta, kako su podsjetili, se održava pod geslom ‘Nikad više’, u vrijeme ratnih dejstava u Gazi, nakon oktobarskog masakra Hamasa u Izraelu. Prema zvaničnom dokumentu povodom osnivanja Foruma, u odnosu na isto vrijeme prošle godine u Evropi je zabilježen hiljadu puta veći rast antisemitskih događaja.

Navodi se da nakon što su učesnici upoznati sa presjekom stanja u jednom broju evropskih zemalja, jedinstvena je poruka da se “nijesmo izborili protiv antisemitizma, da nešto mora da se promijeni, da nijesmo tu samo da slušamo nego da djelamo”.

Učestvujući na prvom panelu, na kom ga je moderator Aleks Benjamin najavio, između ostalog, kao jednog od prvih nosilaca ‘Evropske nagrade kralj David’, Đukanović je afirmisao dugu tradiciju crnogorsko-jevrejskih veza, koje sežu duboko u prošlost, čiji su temelji snažno ojačani u zajedničkoj antifašističkoj borbi.

Podsjetio je na osnivanje prve Jevrejske zajednice u današnjoj Crnoj Gori, na institucionalnu povezanost s državom i na činjenicu da je “judaizam jedna od ravnopravih religija u našoj zemlji”. Sve to, smatra on, doprinosi izgradnji odličnih prijateljskih odnosa sa Izraelom.

“Iz godine u godinu raste broj Jevreja koji dolaze u Crnu Goru, bilo kao turisti ili iz poslovnih i drugih razloga”, kazao je bivši predsjednik.

IMG2705f28da5ff4bfcf36e587a90279bacV

Foto: Kabinet bivšeg predsjednika Crne Gore

Đukanović je konstatovao da se poremećaji u evropskoj i geopolitici osjećaju kao opasnost i u Crnoj Gori, koja je, kaže, “posljednjih godina suočena i sa unutrašnjim previranjima”.

“Kvalitet politike u Evropi i na globalnom planu je u slobodnom padu, iz čega proističu problemi kao što je antisemitizam, ali i šire od toga. To nije opasnost samo za Jevreje, nego i za Evropu. Antisemitizam je i antievropejstvo, udar na same temelje evropskih vrijednosti i evropskih društava. Problem je u kvalitetu politike koja nema odgovore na mnoge globalne teme. Odgovor u borbi protiv antisemitizma mora biti jedinstven kroz tri ravni – u politici, edukaciji i u pravnom sistemu”, smatra Đukanović.On je bio i jedan od potpisnika Osnivačke povelje Foruma lidera EJA za borbu protiv antisemitizma na sastanku koji je moderirao rabin Menahem Margolin.

Bivši predsjednik Rivlin je tim povodom, uz zahvalnost liderima koji su se odazvali njegovom pozivu, istakao između ostalog da je Forum baklja nade i aktivna snaga protiv antisemitizma, velika podrška jedinstvu i pomirenju i izgradnji svijeta bez mržnje.

Iz Kancelarije su naveli da članovi foruma pored Rivlina i Đukanovića su predsjednik PES Stefan Loven, bivši predsjednik Vlade Švedske, bivši predsjednici Slovenije i Grčke Borut Pahor i Prokopios Pavlopoulos, bivši premijeri Francuske, Italije, Austrije i Grčke Manuel Vals, Mateo Renci, Sebastijan Kurc i Jorgos Papandreu i drugi.

Poseban panel na današnjem događaju, kako ističu, imao je Ilon Mask, s kojim je razgovarao poznati američki politički komentator, pisac i pravnik Ben Šapiro.

Đukanović će sjutra zajedno sa ostalim učesnicima posjetiti logor Aušvic-Birkenau i položiti vijenac u Memorijalnom centru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.