U Hrvatskoj dvonedjeljni štrajk sudija i tužilaca

U Hrvatskoj dvonedjeljni štrajk sudija i tužilaca

Sudije i tužioci u Hrvatskoj danas su započeli „bijeli štrajk”, koji će, kako je najavljeno, trajati do 2. februara, a za to vrijeme radiće se samo na predmetima kojima prijeti zastarijevanje.

Iz Udruženja hrvatskih sudija ranije su saopštili da od danas kreću sa novim ciklusom mjera upozorenja, navodeći da su istovremeno otvoreni za nastavak razgovora s vladom.

Ovog puta su im se pridružili i tužioci, koji nisu učestvovali u prošlogodišnjom višenedjeljnom štrajku.

Sudije i tužioci traže donošenje Zakona o plati i materijalnim pravima pravosudnih službenika, koji će osim sada ponuđenog dijela materijalnih prava, u potpunosti urediti plate i druga materijalna prava pravosudnih službenika, u skladu sa postignutim standardima u državama članicama Evropske unije.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica izjavio je da su sudije i tužioci krenuli u mjere nakon što su odbili predlog ministarstva i povećanje neto primanja za 700 eura, čime su preuzeli odgovornost za štrajk, ali i njegove posljedice.

Ministarstvo je odbacilo i tvrdnje predsjednika Vrhovnog suda da se vlada stavlja u superiornu poziciju prema sudstvu i ponaša kao poslodavac sudijama, prenosi zagrebački portal Indeks.

Sudija Trgovačkog suda Ana Nagi je za zagrebačku N1, izjavila da su sudije frustrirane situacijom u pravosuđu i da na ovaj način pokušavaju da poboljšaju stanje.

„Vjerujem da će razum prevladati. Ove mjere su posledica ponašanja Vlade. Ako je Vlada jasno obećala da će napraviti iskorak i sama odredila rok za to i onda sve to nije izvršila, onda je ovo posljedica takvog ponašanja Vlade", zaključila je ona. 

 

 

Izvor:  Politika.rs 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.