Zašto je dobro jesti papriku?
Paprika

Iskoristite sezonu

Zašto je dobro jesti papriku?

Sezona je paradajza, paprike, krastavca, boranije, dinje, lubenice... a blagodet sezonskih namirnica trebalo bi da maksimalno iskoristite. Sve povrće i voće je izuzetno korisno za zdravlje, ipak pojedine vrste su djelotvornije od drugih, što pokazuju i rezultati najnovijih naučnih istraživanja.

Paprika ima nisku kalorijsku vrijednost, ali je veoma bogat izvor vitamina C, kao i luteina i zeaksantina, antioksidanasa koji igraju važnu ulogu u prevenciji katarakte, kao i bolesti srednjeg dijela mrežnjače, tzv. makularne degeneracije koja se javlja kod starijih osoba.

Naučnici su otkrili da ove supstance za čak 79 odsto umanjuju rizik od pojave očnih bolesti kod osoba sa visokom stopom rizika.

Lutein i zeaksantin pripadaju grupi karotenoida, pigmenata koji paprici daju žutu i crvenu boju, a ima ih i u mrežnjači koju štite od negativnog uticaja svjetlosti.

Mada luteina i zeaksantina ima i u zelenom povrću, (spanaću i brokoliju), kao i u voću narandžaste ili žute boje, paprika je njihov najveći izvor pa bi je tokom sezone trebalo svakodnevno konzumirati, prije svega svJežu u različitim salatama, ali i kuvanu ili pečenu.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.