Kurti: Srbija nastavlja da koristi Putinove metode

Kurti: Srbija nastavlja da koristi Putinove metode

Kosovski premijer Aljbin Kurti optužio je danas Srbiju da akcijama s početka nove godine, uključujući hapšenje građana Kosova i prebijanja srpskih političara koji misle drugačije, nastavlja put korišćenja metoda ruskog predsjednika Vladimira Putina.

On je na sjednici Vlade Kosova rekao da je godina počela dobrim vijestima za Kosovo, uključujući liberalizaciju viza, ali je dodao da se uprkos promjena i ove godine „pokazuje da je stari komšija sve lošiji“.

Kao primjer je naveo hapšenje dvojice državljana Kosova i prebijanje srpskog opozicionog političara Nikole Sandulovića.

- Srbija nije opasnost samo za Balkan, već i za njene građane. To je slučaj sa liderom srpske opozicije Nikolom Sandulovićem. Srpska država ga je, osim što ga je pretukla, optužila i za izazivanje mržnje, nakon što se poklonio pred grobom sedmogodišnje Blerine Jašari, koju su ubile srpske snage. Nedemokratski načini i ponašanje odražavaju ono što se dešava u Srbiji. Srbija nastavlja put Putinovim metodama, od zastrašivanja do nehumanog mučenja političkih protivnika - kazao je Kurti.

Prema njegovim riječima, Srbija se kreće u suprotnom smeru od obaveze prema Osnovnom sporazumu o putu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, i sve je udaljenija od vrednosti EU i evropskih i evroatlantskih integracija, koje po njegovoj ocjeni, čak i teoretski sve manje potvrđuje.

Kurti je govorio o hapšenju bivšeg pripadnika OVK Hasana Dakaja u Srbiji 5. januara, rekavši da se pored njega u zatvoru nepravedno drže još dva državljanina Kosova, za koje je Ministarstvo pravde tražilo njihovo izručenje, ali nije dobilo odgovor, prenosi Pobjeda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.