Cigarete iz Bara pred Vrhovnim sudom

Cigarete iz Bara pred Vrhovnim sudom

Advokati kompanija kojima su oduzete cigarete u Slobodnoj zoni Luke Bar zatražili su reviziju od Vrhovnog suda, nakon što je Upravni sud donio presude kojima je potvrđeno oduzimanje tih cigareta.

Vlada je pretprošle godine u Slobodnoj zoni Luke Bar zaplijenila oko 165 hiljada paketa cigareta, vrijednosti više desetina miliona eura. Prema saznanjima Portala RTCG, pravni zastupnici firmi koje su ostale bez cigareta Vrhovnom sudu su se obratili krajem prošle godine.

Upravni sud je na jesen donio presude kojima je potvrđeno oduzimanje cigareta.

Tokom 2021. i 2022. godine, prvo Vlada Zdravka Krivokapića, a zatim Dritana Abazovića, pokrenule su aktivnosti da se suzbije šverc cigareta preko Luke Bar.

Prvi potez je bio donošenje odluke o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone Luke Bar u julu 2021. godine. Odluku je donijela Krivokapićeva Vlada.

Uslijedila je kontrola poslovanja pravnih lica čija je djelatnost vezana za duvanske proizvode.

Do akcija zapljene cigareta došlo je nakon što je britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks saopštila u martu pretprošle godine, da se “samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta koja dospijevaju na tržišta Evrope”.

Najveća akcija zapljene cigareta sprovedena je u maju iste godine, kada je zaplijenjena roba u vrijednosti, kako je tada rečeno, više desetina miliona eura.

Raniji premijer Dritan Abazović tada je saopštio da je šverc cigareta kroz Crnu Goru zaustavljen.

Međutim, za šverc cigareta i nelegalnu trgovinu preko Slobodne zone Luke Bar dosad je opuženo malo osoba. Evropska komisija je u svojim izvještajima ukazala da Crna Gora mora da osnaži borbu protiv nelegalnog prometa cigareta u Luci Bar.

Dio vlasnika cigareta koje su bile uskladištene u Luci Bar pokrenuli su postupke pred Upravnim sudom Crne Gore sa zahtjevom da im budu vraćene, ali je te njihove zahtjeve sud na jesen prošle godine odbacio.

Posljednji pokušaj komisijskog uništavanja zaplijenjenih cigareta završilo se neslavno po Vladu Crne Gore i dio njenih službenika koji su promovisali borbu protiv šverca cigareta. Naime, kako je pokazala kasnija istraga, nakon uništavanja dijela cigareta pred kamerama, kome su prisustvovali najviši državni zvaničnici, uključujući i premijera, kamion je nestao zbog čega je uhapšeno više službenika carine i tadašnji direktor Uprave carina Rade Milošević, koji je kasnije i pušten.

 

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.