Borelj: EU pozdravlja sporazum o tablicama između Srbije i Kosova
Žozep Borelj

Borelj: EU pozdravlja sporazum o tablicama između Srbije i Kosova

Evropska unija (EU) pozdravlja odluke Kosova i Srbije da jedna drugoj zvanično priznaju registarske tablice vozila i potpuno ukinu režim naljepnica, saopštio je visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Borelj je ove odluke ocijenio kao pozitivan korak u implementaciji Sporazuma o putu normalizacije, kao i dosadašnjih obaveza Dijaloga u vezi sa slobodom kretanja.

“One pokazuju da je napredak u unaprjeđenju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije moguć i potkrijepljuje važnost nastavka rada u okviru Dijaloga koji vodi EU”, poručio je u saopštenju.

Šef evropske diplomatije takođe smatra da ovo predstavlja i korak u pravom smjeru ka boljoj regionalnoj i evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, od čega korist imaju građani regiona.

Vlada Srbije je 25. decembra prošle godine, saopštila da će od 1. januara na teritoriji Srbije omogućiti slobodno kretanje vozila sa kosovskim “RKS” registrarskim oznakama.

Vlada Kosova je 4. januara saopštila da donosi istu odluku, odnosno da ukida stavljanje naljepnica na vozila sa srpskim registarskim tablicama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.