Odnosi Kine i SAD prošli su kroz uspone i padove i napredovali
Ilustracija

Odnosi Kine i SAD prošli su kroz uspone i padove i napredovali

Ove godine se obilježava 45. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i SAD. Predsjednik Si Đinping i predsjednik Džo Bajden razmijenili su 1. januara pisma čestitke povodom jubileja dviju zemalja.

”Uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kine i SAD-a je veliki događaj u istoriji bilateralnih odnosa i međunarodnih odnosa. Tokom proteklih 45 godina, odnosi Kine i SAD-a prošli su kroz uspone i padove i napredovali. Obim bilateralne trgovine između dvije zemlje porastao je sa manje od 2,5 milijardi američkih dolara 1979. godine na skoro 760 milijardi američkih dolara u 2022. godini, a dvosmjerne investicije su porasle sa skoro nule na više od 260 milijardi američkih dolara. Uspostavljeno je 284 pobratimljenja između provincija, država i gradova. Kina i SAD su takođe ostvarile korisnu saradnju po mnogim međunarodnim, regionalnim i globalnim pitanjima. Istorija je dokazala da razvoj kinesko-američkih odnosa ne samo da poboljšava blagostanje dva naroda, već i promoviše svjetski mir, stabilnost i razvoj”, kazao je portparol MSP povodom 45. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i SAD.

Kako je istakao, politika Kine prema Sjedinjenim Državama je dosljedna i jasna, a to je međusobno poštovanje, miroljubiva koegzistencija i saradnja u kojoj svi dobijaju. Ovo je iskustvo izvučeno iz istorije kinesko-američkih odnosa. To je i pravi način da se Kina i Sjedinjene Države slože kao dvije velike zemlje. To je u skladu sa razvojnim trendom vremena i zajedničkim interesima dvije zemlje.

”Kina je posvećena izgradnji stabilnih, zdravih i održivih kinesko-američkih odnosa. Predsjednik Si Đinping i predsjednik Bajden sastali su se u San Francisku i postigli više od 20 konsenzusa i rezultata u oblastima politike i diplomatije, ekonomije, trgovine i finansija, međuljudske i kulturne razmjene, globalnog upravljanja, vojske i bezbjednosti itd. To je otvorilo ”viziju San Franciska” orijentisanu na budućnost i ukazalo na pravac razvoja kinesko-američkih odnosa. Kina je voljna da radi sa Sjedinjenim Državama na savjesnoj primjeni važnog konsenzusa i rezultata postignutih na sastanku lidera Kine i Sjedinjenih Država u San Francisku. To znači da zajednički uspostave ispravno razumevanje, da zajednički efikasno upravljaju razlikama, da zajednički promovišu saradnju od uzajamne koristi, zajednički preuzmu odgovornosti velikih zemalja, zajednički promovišu međuljudsku i kulturnu razmjenu i unaprijede razvoj bilateralnih odnosa u pravom smjeru, od koristi objema zemljama i svijetu”, istakao je u govoru portparol MSP.

Luo Ći, Mediabiro, Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.