Vučić o odluci o RKS tablicama: Izbjegli smo velike zamke i opasnosti

Vučić o odluci o RKS tablicama: Izbjegli smo velike zamke i opasnosti

Predsjednik Srbije Aleksandar izjavio je da su odlukom o slobodnom kretanju vozila sa kosovskim RKS tablicama kroz centralnu Srbiju, izbjegnute "velike zamke i opasnosti" za zemlju.

Vučić je rekao da misli da će ta odluka Vlade Srbije, koja 1. januara stupa na snagu, donijeti korist srpskom narodu i Srbiji u cjelini.

"Naš interes je Otvoreni Balkan i sloboda kretanja koja se odnosi i na vozila. Mislim da će ta odluka donijeti korist srpskom narodu i Srbiji u cjelini. Time i još nekim drugim stvarima smo izbjegli velike zamke i opasnosti za Srbiju", rekao je Vučić za Prvu televiziju.

Trenutno vozači koji na teritoriji Kosova upravljaju vozilom sa srpskim tablicama, preko državnih simbola moraju da prelijepe bijele naljepnice. Isto pravilo važi za vozače koji upravljaju automobilom sa kosovskim tablicama na teritoriji Srbije, ali će se tako nešto promijeniti od 1. januara 2024. godine.

Direktor Kancelarije za Kosovo, Petar Petković, je 25. decembra potvrdio da je Vlada Srbije usvojila odluku o slobodnom kretanju vozila sa RKS (Republika Kosovo), uz napomenu da je takva odluka donijeta isključivo iz praktičnih razloga.

Ocijenio je da će se tokom januara i februara Srbija suočiti sa "velikim pritiscima" oko Kosova ali i da će biti izložena novim pritiscima zbog odnosa sa Rusijom.

"Moraju da riješe kosovski problem prije nego što uđu u bilo kakve razgovore oko Ukrajine. Kraj januara i februar će biti pik njihove kampanje oko izbora za Evropski parlament a u martu su izbori u Rusiji gdje će doći do obnove Putinovog mandata ali i još žešćih pritisaka svijeta na sve one koji imaju bilo kakav odnos sa Rusijom", kazao je Vučić.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.