Ambasada SAD u Sarajevu: Amerika neće mirno posmatrati mogući pokušaj odcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine

Ambasada SAD u Sarajevu: Amerika neće mirno posmatrati mogući pokušaj odcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine

Amerika neće mirno posmatrati mogući pokušaj odcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, poručili su danas iz Ambasade SAD u Sarajevu čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku, koji je ranije danas rekao da bi Republika Srpska mogla uskoro proglasiti nezavisnost.

Reagujući na Dodikovu izjavu kako će RS proglasiti nezavisnost čim visoki predstavnik za BiH, Kristijan Šmit nametne zakon o statusu državne imovine, što bi se moglo dogoditi već u januaru, iz Ambasade SAD su podsjetili kako su entiteti mogući tek kao dijelovi države Bosne i Hercegovine, a izvan nje ne mogu postojati ni opstati.

Pravo na secesiju, kako su istakli, ustav BiH ne predviđa ni za entitete ni za bilo koju drugu administrativnu teritorijalnu jedinicu.
"Sjedinjene Američke Države opetovano su jasno dale do znanja da će reagirati i suprotstaviti se antidejtonskom djelovanju, što secesija i jest. Milorad Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob", stoji u izjavi američkog veleposlanstva koju su prenijeli lokalni mediji.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.