Turska odobrila kandidaturu Švedske za NATO

Turska odobrila kandidaturu Švedske za NATO

Odbor parlamenta Turske za vanjske poslove odobrio je kandidaturu Švedske za NATO savez, što predstavlja ključan korak prema proširenju zapadnog bloka nakon 19 mjeseci odgađanja tokom kojih je Ankara od Štokholma zahtijevala ustupke vezane uz terorizam, piše Reuters.

Sljedeći korak je glasanje u parlamentu, a očekuje se da će do njega doći unutar nekoliko sedmica te da će kandidatura i tamo biti odobrena.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan bi potom trebao da potpiše zakon, čime će se okončati postupak koji je frustrirao saveznike Ankare i testirao njene veze sa Zapadom.

Švedska i Finska su prošle godine zatražile članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ankara je ratifikovala finsko članstvo, ali je prigovarala zbog Švedske tvrdeći da Stockholm štiti grupe koje Ankara smatra terorističkima.

Mađarska takođe nije ratifikovala članstvo Švedske, ali Turska se smatra glavnom preprekom njenom pristupanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.