Albanski parlament pretrpio hakerski napad

Albanski parlament pretrpio hakerski napad

Albanski parlament saopštio je danas da je pretrpio sajber napad kojim su hakeri pokušavali da obrišu njegove podatke zbog čega je privremeno zaustavljen rad.

U saopštenju parlamenta se navodi da jučerašnji sajber napad nije "otvorio podatke sistema", te da stručnjaci rade na otkrivanju kakve bi posljedice mogao imati napad.

Lokalni mediji su izvijestili da su provajder mobilnih telefona i jedna avio kompanija takođe bili na meti sajber napada od strane iranskih hakera, koji sebe nazivaju Houmlend Džastis.

Albanija je pretrpjela sajber napad i u julu 2022. godine za koji su vlada i multinacionalne tehnološke kompanije okrivile iransko ministarstvo spoljnih poslova.

Napad je naveo vladu Albanije da prekine diplomatske odnose sa Iranom dva mjeseca kasnije. Iransko ministarstvo spoljnih poslova negiralo je da Teheran stoji iza napada na internet stranice albanske vlade.

 

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.