Foto: Arhiva

Podaci Agencije

"Pljevljaci 12 dana u novembru udisali zagađen vazduh, u Bijelom Polju 11"

U Pljevljima je vazduh tokom novembra bio zagađen 12, a u Bijelom Polju 11 dana, podaci su Agencije za zaštitu životne sredine. Ističu da je stanje kvaliteta vazduha uobičajeno za ovo doba godine, s obzirom na to da je aktuelna sezona grijanja.

Bojana Obradović iz Sektora za monitoring Agencije saopštila je na konferenciji za medije da su registrovana prekoračenja graničnih vrijednost PM10 i PM 2,5 čestica.

Istakla je da je značajan uticaj meteoroloških faktora, mirnog vremena bez vjetra, uz visok atmosferski pritisak.

"Na osnovu rezultata nedvosmisleno se protvrđuje da cijeli sjeverni region tokom sezone grijanja u manjoj ili većoj mjeri ima zagađen vazduh", saopštila je Obradovićevićeva i pojasnila da se mjerne stanice na sjeveru nalaze u u Pljevljima i Bijelom Polju, a u centralnoj zoni u Podgorici (tri stanice) i Nikšiću.

"U urbanim zonama Podgorice i Nikšića takođe su evidentirana prekoračenja graničnih vrijednosti i povremeno sati veoma visoke koncentracije PM 10 i PM 2,5 čestica", rekla je predstavnica Agencije. Dodala je da je tokom novembra zabilježeno petodnevno prekoračenje u mjernoj stanici na Zabjelu, a u Bloku pet i Nikšiću po jedan dan. U južnoj zoni nijesu registrovana prekoračenja.

"Agencija apeluje na građane da u slučajevima prekoračenja graničnih vrijednosti slijede preporuke definisane od Instituta za javno zdravlje", poručila je Obradovićeva.

Lidija Šćepanović iz Agencije je ocijenila da se kvalitetom vazdua ne treba se baviti samo od oktobra do marta, već tokom čitave godine.

Podsjetila je da su u toku godine dozvoljena prekoračenja vrijednosti PM 10 čestica tokom 35 dana.

"Tokom 2022. godine u Pljevljima smo imali 124 dana prekoračenja, Bijelom Polju 81, Podgorici na Zabjelu 66 dana, Blok 5 55, Nikšiću 57... To su pokazatelji koji ukazuju da potrebno unaprijediti kvalitet vazduha", istakla je Šćepanovićeva.

Saopštila je da su kratkoročne mjere dale rezultate u određenom obimu, što znači da je upotreba ekološki prihvatljivih goriva pokazala efekte.

"Da bismo trajno unaprijedili potrebna je izgradnja kolektivnih grijanja", dodala je predstavnica Agencije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.