Tvrdi da su kandidati birani po političkom kriterijumu
(Foto: RTCG)

Tvrdi da su kandidati birani po političkom kriterijumu

Bivši član kompanije To Montenegro Orhan Hodžić u dopisu Vladi iznio je oštre kritike na račun selekcije novih članova ovog tijela. Izrazio je zabrinutost zbog aktuelnog konkursa Ministarstva saobraćaja i pomorstva za izbor članova borda zbog potencijalnih kandidata, uključujući Vukadina Stojanovića i Mirka Marojevića.

Pozvao je odgovorne da pažljivo razmotre izbor kadrova, naglašavajući važnost stabilnosti u radu kompanije. Dodatno je istakao značaj transparentnosti, te iznio rezerve u vezi sa nedostatkom objektivnosti, a govorio je i o političkom uticaju na odluke Komisije za selekciju kandidata.

"U slučaju Stojanovića je interesanstno da je aktuelni resorni ministar Filip Radulović ranije u medijima kazao da je nedovoljno stručan i u prethodni bord izabran po sumnjivim kriterijumima, a dovodio ga je u vezu sa Sašom Zejakom, stečajnim upravnikom kompanije Montenegro Airilines koji je u pritvoru. Nakon toga Stojanović je u svom maniru krenuo u „medijski napad“ na Radulovića, optužujući ga da sakuplja sitne političke poene, te da je „u nemogućnosti da se javnosti nametne kao ekspert posegnuo za unižavanjem njega kao profesionalca”, da je nestručan itd", navodi Hodžić i pita ,,šta se promijenilo u toku noći.

"Kako je Stojanović odjednom za ministra Radulovića postao jedan od najbolje pozicioniranih kandidata za novi bord. Evidentno je da je proces izbora članova prepun nelogičnosti i kontroverzi", smatra Hodžić i podsjeća da je Stojanović razriješen sa funkcije u junu ove godine i suočen sa krivičnim postupkom zbog zloupotrebe položaja. Tvrdi da je Stojanović opstruirao rad odbora, koristeći nezakonite metode, te da je njegov povratak na tu funkciju neprihvatljiv.

"Protiv njega je To Montenegro pokrenuo krivični postupak zbog odavanja tajnih podataka u produženom trajanju. Na teret mu se stavlja protivzakonito iznošenje i plasiranje povjerljivih informacija u medijima, čime je nanio štetu ugledu kompanije ", naveo je Hodžić.

Naglasio je da Stojanović nakon izbora za člana borda direktora 2022. godine nije podnio izvještaj o imovini, niti je za vrijeme mandata u bordu To Montenegra izvršio primopredajhu funkcije, već je nastavio voditi svoja privredna društva Airways Aviation Academy i Airways Scenic & Charter iz Podgorice, na čijem je čelu i danas.

Hodžić tvrdi da iskustvo Mirka Marojevića u bankarskom sektoru ne zadovoljava uslove navedene u javnom pozivu Ministarstva.

"Ako su već u bordu potrebni finansijski stručnjaci, za tu je poziciju više nego kvalifikovan Igor Pavićević, koji je, prema navodima medija, takođe konkurisao, a ima bogato iskustvo u oblasti finansija u vazduhoplovstvu. Ističem njegovu studiju za višemilionsko smanjenje troškova za rad avio-kompanija, koju je na sastanku sa razriješenim odborom direktora ponudio kao pomoć daljem razvoju kompanije", kazao je Hodžić i dodao da se i on javio na konkurs.

"Bez lažne skromnosti, na osnovu svog dokazanog dugogodišnjeg iskustva u civilnom vazduhoplovstvu, uvjeren sam da mogu da doprinesem daljem razvoju nacionalne kompanije, posebno što smo do sada realizovali i započeli mnoge značajne projekte, koji su naročito usmjereni na strateški razvoj kompanije, koji je ujedno i imperativ. Nijesam prošao selekciju komisije što me, imajući u vidu njihove stručne kvalifikacije i afinitete, ali me zabrinjava transparentnost samog procesa koja je upitna s obzirom na to da nijesam dobio zvaničan dokument u kojem se navode razlozi odbijanja moje prijave. To smatram nužnim, jer se radi o procesima koje sprovodi Vladino tijelo, a dodatno je riječ o vazduhoplovstvu, značajnoj privrednoj grani bez velikog broja stručnjaka u Crnoj Gori", kazao je Hodžić, navodeći da sve navedene činjenice govore da je izbor kandidata za bord To Montenegro uslovljen političkom pripadnošću i ličnim i prijateljskim preferencama članova Komisija zaduženih za selekciju kandidata.

Izvor AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.