Želi da usvoji baštovana da bi mu ostavio svoje bogatstvo
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Želi da usvoji baštovana da bi mu ostavio svoje bogatstvo

Švajcarski milijarder Nikola Peš započeo je proces usvajanja 51-godišnjeg baštovana kome će ostaviti akcije pariske modne kuće Hermes i ostatak svog bogatstva.

Francuska kompanija „Hermes“ prošle godine proslavila je 185 godina postojanja i godinama je sinonim za vrhunski stil i luksuz u proizvodnji torbi, odjeće, kožne galanterije, parfema, satova i namještaja.

Među njegovim suvlasnicima je i 80-godišnji Peš, za čije ime šira javnost vjerovatno nikada ne bi čula da nije povukao potez koji mnogi smatraju nečuvenim.

Nikola Peš pripada petoj generaciji Tijerijevih potomaka – milijardera, a Pešovo lično bogatstvo se procjenjuje na oko 10 milijardi dolara.

Ime baštovana koji bi uskoro mogao da postane milijarder se ne pominje, ali se zna da je riječ o čovjeku marokanskog porijekla, koji je godinama bio desna ruka Peša i odgajao dvoje djece u braku sa Španjolkom.

Za razliku od svog baštovana, Nikola Peš se nikada nije ženio, nema biološke potomke, a najveća strast su mu konji i psi kojima je okružen, pa svog baštovana, u čijem društvu provodi dane, smatra svojim najbližim prijateljem i jedinim dostojnim njegovog nasljedstva.

Švajcarski mediji ističu da se Peš na taj potez odlučio zbog osvete.

U trenutku kada je globalna grupacija LVMH 2014. godine, zahvaljujući svojoj „nemoralnoj“ ponudi – za akcije su ponudili mnogo više od procijenjene tržišne vrijednosti – stekla značajan udio u nekadašnjoj porodičnoj kompaniji, nastao je veliki razdor između onih koji su prihvatili ponudu i onih koji su željeli da očuvaju „Hermes“ kao porodičnu kompaniju i brend po svaku cijenu“.

Nikola Peš je tada dao ostavku na rukovodeću poziciju u kompaniji, ali je zadržao svoj udio u akcijama, čija je vrijednost značajno porasla nakon preuzimanja LVMH, prenosi Klix.ba.

„To nije bio jedini razlog, jer su se nesuglasice među članovima porodice oko daljeg pravca razvoja vukle godinama, a Nikola se poslije svega osjećao prevarenim i izbačenim“, tvrde izvori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.