Sud u Strazburu: Poljska zabranom abortusa krši ljudska prava

Sud u Strazburu: Poljska zabranom abortusa krši ljudska prava

Poljsku je tužila jedna Poljakinja iz Varšave kojoj je već bio zakazan abortus zbog genetskog oboljenja ploda ali istog dana je objavljena presuda Ustavnog suda Poljske

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je danas da je Poljska zabranom abortusa čak i u slučaju kada je plod obolio ili teško deformisan prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i pravo na poštovanje privatnog života, prenosi N1.

Poljsku je tužila jedna Poljakinja iz Varšave kojoj je već bio zakazan abortus zbog genetskog oboljenja ploda ali istog dana je objavljena presuda Ustavnog suda Poljske iz 2020. godine da mogućnost da se prekine trudnoća zbog teških deformiteta ploda krši poljski Ustav i operacija je hitno otkazana.

Ta Poljakinja je na prekid trudnoće morala da ode u inostranstvo, a sudije u Strazburu su danas konstatovale da je time poljska država narušila njeno pravo na privatni i porodični život.

- IzmJene zakona u Poljskoj koje su je primorale da ide u inostranstvo prouzrokovale su patnje i imale na nju veliki psihološki uticaj- saopštio je Sud u Strazburu i naredio da Poljska toj ženi plati 15.000 eura odštete i 1.000 eura za sudske troškove.

Poljska konzervativna vlada Prava i Pravde Jaroslava Kačinjskog pokušavala je otkako su došli na vlast u jesen 2015. godine u više navrata na zahtijev Poljske katoličke crkve da pooštre ionako drastično restriktivan zakon o abortusima.

Do presude Ustavnog suda Poljakinje su smjele da idu na abortus samo ako je ugrožen zivot i zdravlje trudnice, trudnoća plod silovanja ili incesta i do 2020. godine ako pretrage pokažu da je plod teško obolio ili deformisan.

Kačinjski je to pravdao potrebom da se i takva beba rodi, makar provela kratki život u patnji ili odmah preminula zato da bi mogla da bude krštena i sahranjena u skladu sa hrišćanskim vjerovanjem.

Taj poslednji razlog koji je inače preovladavao u vještačkim prekidima trudnoće u Poljskoj zabranjen je kada je objavljena presuda Ustavnog suda, a pooštrene su i odredbe Krivčnog zakonika uz prijetnje od nekoliko godina zatvora za ljekare kao i za one koji pomognu da se abortus obavi, čak uz praksu saslušavanja trudnica da se utvrdi da li je obični pobačaj bio prirodni ili abortus.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.