Svirepo ubistvo Pavićevića: Ukinuta presuda kojom je Jovanović osuđen na 30 godina zatvora

Svirepo ubistvo Pavićevića: Ukinuta presuda kojom je Jovanović osuđen na 30 godina zatvora

Jovanović je optužen da je u noći između 23. i 24. novembra 2020., u Danilovgradu u restoranu "Obala" na svirep način iz koristoljublja sa umišljajem ubio Pavićevića

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Zlatko Jovanović osuđen u Višem sudu u Podgorici na 30 godina zatvora zbog krivičnog djela teško ubistvo Zorana Pavićevića. To je potvrđeno za portal Dan od izvora iz suda.

Predmet je vraćem sudu na ponovno suđenje.

U obrazloženju Apelacionog suda se navodi da su u presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, na koje se dijelom ukazuje izjavljenim žalbama, a koje je dijelom utvrdio i Apelacioni sud.

- Bitne povrede se sastoje u tome da u prvostepenoj presudi nijesu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama, razlozi koji su navedeni potpuno su nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni i o odlučnim činjenicama postoji protivrječnost između onoga što se navodi u razlozima presude. Osnovano se žalbama optuženog i njegovog branioca ukazuje da nema razloga o odlučnim činjenicama u pogledu iskaza svjedoka K.P., S. M., J. C. i I.M., na kojima prvostepeni sud zasniva svoju odluku, i koji su od bitnog uticaja za utvrđivanje krivice optuženog - navodi se izmešu ostalog u obrazloženju.

Apelacioni sud ističe da je za postojanje ubistva na svirep način potrebno da se ostvare objektivni i subjektivni elementi.

- Objektivni element ostvaren je nanošenjem teških muka i patnji ubijenom licu, koje bi po rezultatu i trajanju prelazile okvir redovnih patnji kod lišenja života. Subjektivan elemenat se sastoji u takvom ponašanju izvršioca koje u većoj mjeri ukazuje na njegovu neosjetljivost, pokvarenost i želju za uživanjem u nanošenju muka i patnji žrtvi, odnosno da je učinilac bio svjestan da usljed povreda koje nanosi, žrtva trpi bolove i patnju jakog intenziteta, odnosno da je bio svjestan da žrtvu muči u dužem vremenskom intervalu i da ona pati, pa je to htio ili na to pristao. Da bi postojalo krivično djelo teško ubistvo na svirep način, pored objektivnih, potrebno je da se ostvare i subjektivni elmenti, o čemu u prvostepenoj presudi nema razloga, kada je u pitanju ova kvalifikatorna okolnost - dio je pomenuto rešenje. Podsjećamo, u optužnici se navodi da je Jovanović zadao Pavićeviću najmanje 19 udaraca u predjelu glave.

- On je u noći između 23. i 24. novembra 2020. godine, u vremenu od 20,00 do 06,00 časova u Danilovgradu u restoranu "Obala" na svirep način iz koristoljublja sa umišljajem ubio Pavićevića - stav je tužilaštva.

Kako je opisano u optužnici, zločin je izvršio na način što je oštećenom zadao tri uboda nožem od kojih jedan u lijevom potključnom predjelu, a dva u unutrašnjoj polovini i na prednjoj strani grudnog koša.

- I nanio oštećenom posjekotine u predjelu prednje strane grudnog koša, u srednjem i lijevom prsnom predjelu na tri mjesta, te zadao najmanje 19 udaraca u predjelu glave čvrstim, mehaničkim oruđem. Dodaje se i dok se branio od udaraca, zadao mu najmanje dva udarca mehaničkim oruđem, nanijevši mu tako tjelesne povrede zbog kojih je oštećeni trpio bolove i strah jakog intenziteta. Okrivljeni je potom sa šanka objekta oduzeo sav novac koji se tamo nalazio u vlasništvu ugostiteljskog objekta u iznosu od oko 70 eura u metalnim apoenima. Zlatko Jovanović je optužen da je izvršio krivično djelo teško ubistvo iz člana 144 tačka 1 i 4 Krivičnog zakonika Crne Gore - navodi se u optužnici. 

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.