Doktor otkriva šta boja zuba govori o našem zdravlju

Doktor otkriva šta boja zuba govori o našem zdravlju

Vaši zubi su žuti? Ortodont Khaled Kasem kaže da se ovo najčešće viđa kod pušača, ali to takođe može biti pokazatelj da ne obraćate dovoljno pažnje na svoju rutinu oralne zdravstvene njege.

„Žućkasti zubi mogu značiti da morate dodatno da vodite računa o zubima tako što ćete ih čistiti koncem, koristiti četkicu i odlaziti na redovne stomatološke preglede. Takođe, čaj, kafa i obojena gazirana pića mogu da izazovu žute zube“, rekao je on.

Ljubičasti zubi mogu biti posljedica konzumiranja crnog vina ili tamnog voća, ali i traume zuba. Padovi, saobraćajne nesreće ili sportske povrede mogu uzrokovati da zubi izgledaju ljubičasti.

„U ovom slučaju svakako potražite pomoć stomatologa jer bi ljubičasta boja zuba nakon nezgode mogla biti znak unutrašnjeg krvarenja“, upozorio je on.

Zubi ponekad mogu imati siv izgled zbog materijala koji se koristi za popunjavanje karijesa. Međutim, siva boja može ukazivati da je došlo do oštećenja nerva. S druge strane, bilo koji dio zuba koji je postao crn ukazuje na karijes, prenosi Index.hr.

„Ova promjena boje, nažalost, znači da su vam zubi u poodmakloj fazi karijesa. Ako to zanemarite, moglo bi da dovede do ozbiljnijih stomatoloških problema, što bi na kraju moglo da dovede do gubitka zuba“, zaključio je on.

Izvor Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.