“Posjeta Patrijarha Porfirija i anketa u Osnovnoj školi: Slučajnost, ili ipak ne?“
Hristina Janković

“Vrijeme oligarhija i antigonizma“

“Posjeta Patrijarha Porfirija i anketa u Osnovnoj školi: Slučajnost, ili ipak ne?“

U Crnoj Gori u vrijeme popovskih antigamija, srpskog anarhizma, agoine oko popisa stanovništva u Osnovnoj školi “Štampar Makarije”, pojavila se uznemiravajuća anketa, piše u svojoj kolumni za Kodex novinarka Hristina Janković.

Kako je u posljednjih par dana, cijela nam draga domovina bila medijski opsjednuta patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem i njegovom “istorijskom“ posjetom Crnoj Gori, podatak o anketi mizoginih stavova, dodijeljena devetim razredima Osnovne škole “Štampar Makarije“, prošla je kao vijest da je juče padala kiša u Buenos Airesu.

Anketa koja u sebi sadrži sljedeća pitanja, parafrazirajući: “Slažu li se da nema ništa gore od muškarca koji plače“, “Da li homoseksualci, prostitutke i narkomani zaslužuju da umru od side“, “Da li se bolje živjelo dok se znalo ko je gazda u kući“..., dovoljno govori o sadržaju obrazovnom i pristojnom za ispitivanje.

Iz ličnog iskustva znam, jer mi je sin učio u pomenutoj školi, da je ista bila jedna od boljih po kadru kao i sastavu učenika, odnosno da je imala status škole za primjer. Što se u ovom posljednjem periodu toj ustanovi dogodilo, govori upravo pomenuta anketa ali ipak nećemo generalizovati.

U tajmingu kada “sivi pastir“ iz Srbije, dođe da uvede stado pod srpskom zastavom, pojavi se i ova anketa. Filosofi kažu da “ništa nije slučajno pa čak ni anketa osnovcima za vrijeme posjete Porfirija“.

Iz Zavoda za školstvo “javiše“ se danas stidljivo, onako pospano ili kako bi naš narod rekao “iz prikrajka“ pa nam objasniše da to nije smjelo da se desi.

“Pomenuto “istraživanje“ nije prošlo uobičajene procedure, te samim tim nije ni smjelo biti realizovano u jednoj obrazovno-vaspitnoj ustanovi“, istakli su iz Zavoda za školstvo.

Oni su i naveli da su u ovom slučaju saznali iz medija. Eto koliko se bave školstvom!

Tako da, anketa je ipak odrađena, đeci u najkritičnijem emotivnom uzrastu posijana klica homofobnih i marginalizovanih orijentacija, ali naše Ministarstvo prosvjete nije imalo kad da se oglasi, vjerovatno jer su zauzeti bili oko dočeka duhovnog vođe.

Logično - posljedična pitanja bila bi: Da li će neko zbog ovakvih anketa snositi odgovornost, ko će se pozabaviti ovim problemom i da li će neko biti profesionalno sankcionisan?

Kako navedoh, anketa koja djecu u 21. vijeku vraća u period plemenskih zajednica nije moguće da je bila puka slučajnost. Sjećamo se nedavnih primjera kada je učiteljica jedne škole vodila djecu u crvku. Takođe, primjera jedne direktorice Osnovne škole koja je javno govorila da je četnik i da je na to ponosna, i tako redom...

Slučajno ili ne, vjerovatno se mnogi od vas sjećaju izjava najvećh crkvenih velikodostojnika koji su javno iznosili mišljenja o homoseksualnim primjerima, da su sličnosti sa anketom veoma kompatabilne.

Možda ovaj primjer ne bi bio tako važan, bitan, da nije upravo podijeljen učenicima od onih koji trebaju da budu profesionalni uzor đeci.

Sistemsko raščlanjivanje Crne Gore i pretvaranje u kaste, počinje se najprije od mlađih, onih kojima j ekako kažu filosofi mozak “tabula rasa“, po kojoj se može pisati ono što žele predstavnici srpskog sveštenstva. 

Hoće li naše institucije, nadležne, odgovorne pokazati profesionalizam iznad vjerskih znakomnosti i pokazati javnosti Crne Gore da im je važno vaspitno obrazovno profilisanje đece, i treba li da vjerujemo da će se to desiti?

Autor: Hristina Janković, Kodex

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.