Bjelorusija jedina u Evropi primjenjuje smrtnu kaznu
(Foto: Pixabay)

Bjelorusija jedina u Evropi primjenjuje smrtnu kaznu

Jedina zemlja u Evropi koja još primjenjuje smrtnu kaznu je Bjelorusija.

To stoji u zajedničkom saopštenju EU i Savjeta Evrope povodom Evropskog i Svjetskog dana protiv smrtne kazne koji se obilježava na današnji dan. 

Šire gledano, procjenjuje se da se broj izrečenih i izvršenih smrtnih kazni u Kini u 2022. godine mjeri hiljadama, ali su ti podaci državna tajna.

U zemljama poput Irana i Saudijske Arabije broj pogubljenja je povećan i te zemlje, kao i ostale poput Singapura, nastavljaju da krše međunarodno pravo o ljudskim pravima primjenom smrtne kazne u slučajevima povezanim sa drogom, čak i kada građani izraze svoje mišljenje na društvenim mrežama ili ulici.

U saopštenju se takođe izražava žaljenje što su u 2022. i 2023. godine nastavljena izvršenja smrtne kazne u SAD.

Takođe se navodi da je više od dvije trećine zemalja u svijetu ukinulo smrtnu kaznu, u zakonu ili u praksi.

EU i Savjet Evrope su potvrdili nedvosmisleno protivljenje smrtnoj kazni, uključujući njenom ponovnom uvođenju bez obzira na slučaj ili okolnosti.

Smrtnu kaznu su ocijenili kao nehumano i degradirajuće kažnjavanje koje ne djeluje kao sredstvo odvraćanja od zločina.

U saopštenju se pozdravlja to što je rezolucija kojom se poziva na globalni moratorijum na upotrebu smrtne kazne sa ciljem njenog konačnog ukidanja u Generalnoj skupštini UN dobila rekordnih 125 glasova.

Zemlje koje još imaju smrtnu kaznu pozvane su da uvedu moratorijum kao prvi korak ka ukidanju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.