Švedska na korak da postane prva “bezdimna” zemlja u EU: Koristili su metodu iz koje svi možemo učiti

Švedska na korak da postane prva “bezdimna” zemlja u EU: Koristili su metodu iz koje svi možemo učiti

Švedska se ističe kao najprogresivnija EU članica na polju borbe protiv pušenja, a ključ te borbe je prelazak pušača s cigareta na potencijalno manje štetne alternativne duvanske i nikotinske proizvode. Jedan od tih proizvoda su i nikotinske kesice koje su legalan i dostupan proizvod širom EU.


Švedska je svojim javnozdravstvenim pristupom podsticanja alternativnih proizvoda otvorila vrata ka smanjenju rizika pojave bolesti povezanih s pušenjem cigareta, jer je pušačima pružila potencijalno manje štetnu alternativu.

U misiji koju je postavila Evropska Unija – da do 2040. smanji procenat pušača na pet odsto – Švedska se našla kao jedina zemlja koja će puno prije roka postići taj cilj i postaviti ostalim članicama jasan putokaz kako do tog cilja doći.

Šta je švedski model i koja je njegova prednost?

Temelj švedskog modela je strategija smanjenja štete od pušenja, odnosno podsticanje pušača na prelazak sa cigareta na potencijalno manje štetne proizvode poput e-cigareta, nikotinskih kesica i grijanih duvanskih proizvoda.

Švedska je na taj način ispoštovala preporuku konvencije Svjetske zdravstvene organizacije za kontrolu duvana (FCTC) što se pokazalo vrlo uspješnim.

Rezultat je jasno vidljiv. Već 2019. je svega 6,4 odsto Šveđana starijih od 15 godina svakodnevno pušilo, što je najniži udio populacije u EU, ali i daleko ispod prosjeka od 18,5 osto u 27-članom bloku, prema statističkoj agenciji Eurostat. Brojke Agencije za javno zdravstvo Švedske pokazuju da je stopa pušenja od tada samo nastavila padati, dosegnuvši 5,6 odsto prošle godine, a očekivanja su da padne ispod 5 odsto već do kraja godine.

Više od statistike, ljudski pristup

Istovremeno se smanjuje i broj pušača koji se suočavaju sa ozbiljnim zdravstvenim problemima povezanih s pušenjem. Švedski stručnjaci objašnjavaju da njihov model podrazumijeva ljudski pristup pušačima, jer im se umjesto savjeta “moraš prestati” za koji je poznato da jednostavno ne funkcioniše na velikom postotku pušača, omogućila informacija o potencijalno manje štetnom proizvodu od cigareta s ciljem da se u prvoj fazi pušača prebaci na taj proizvod, a nakon toga da lakše prestane sa korišćenjem bilo kakvom duvanskog ili nikotinskog proizvoda.

Tako osim smanjenja pušenja, švedski pristup donosi sa sobom i empatiju prema pušačima, gdje im je umjesto stigmatizacije, pružena podrška u naporima da prestanu pušiti ili se okrenu navedenim, potencijalno manje štetnim alternativama.

Bila je ovo tema brojnih istraživanja i izvještaja, a jedan od njih je i onaj naziva “Švedsko iskustvo: Put ka društvu bez duvanskog dima”. Osim što se posvetio detaljnom istraživanju švedskog modela, on govori i o potencijalno manje štetnim alternativama, te tome na koji način one mogu biti primjer za rješenje ovog problema i u drugim zemljama. Temelji uspjeha tog modela prema autorima izvještaja su:

Prepoznati alternativne proizvode kao potencijalno manje štetne od cigareta te podstaknuti pušače da pređu s cigareta na manje štetan način života.

Pružiti informacije o tim proizvodima zasnovane na činjenicama. Jasno je da ne postoje duvanski ili nikotinski proizvodi bez rizika za zdravlje, no brojna znanstvena istraživanja (što je potvrdila i globalna naučna mreža Cochrane) pokazuju da su npr. e-cigarete višestruko djelotvornije u odvikavanju od pušenja od standardnih postojećih terapija, ali i čak do 95 odsto potencijalno manje štetne od cigareta.

Regulativa mora biti konstruisana na način da alternative bez dima učini dostupnijima od cigareta.

I druge zemlje idu putem Švedske. Na primjer Velika Britanija odlučila je primijeniti koncept potencijalnog smanjenja štetnosti i na taj način smanjiti problem pušenja u zemlji. I postiže dobre rezultate, od smanjenja udjela pušača u populaciji o smanjenja problema sa pušenjem povezanih bolesti.

Od proizvoda koji se podstiču u tim zemljama ističu se grijani duhanski proizvodi i e-cigarete, koji su relativno dobro poznati i kod nas, ali i nikotinske vrećice, relativno nov proizvod koji ne sadrži duhan već isključivo nikotin.

Nikotinske kesice su legalne i dostupne širom EU. Razlikuju se od npr., naoko sličnog proizvoda snusa, koji je tradicionalan proizvod i sadrži duvan, no nikotinske kesice nemaju duvana i svrstavaju se u proizvode potencijalno smanjenje štetnosti.

Zajedničko kod svih tih proizvoda je izostanak procesa sagorijevanja pri korišćenju, jer je upravo taj proces sagorijevanja kod cigarete uzročnik najvećeg dijela bolesti povezanih s pušenjem.

“Ne postoje duvanski proizvodi koji nemaju nikakav rizik, ali e-cigarete su, na primjer, 95 odsto potencijalno manje štetne od cigareta. Dakle, za pušača je daleko bolje preći sa tradicionalnih cigareta na e-cigarete ili nikotinske kesice nego nastaviti pušiti”, ističe dr. Delon Human, koji je radio kao savjetnik čak tri glavna direktora Svjetske zdravstvene organizacije, kao i savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za javno zdravstvo.

U izazovnim vremenima i dok svijet traži inovativna rješenja za njih, švedski model podsjetnik je da se promjene mogu postići i kroz razumijevanje, te otvorenost prema novim idejama. Na putu ka zdravijoj budućnosti, važno je znati pronaći opcije koje, bez da zanemare ijednu grupu ljudi, pružaju nadu za boljim sjutra te naposlijetku postaju inspiracija da ih slijedi i ostatak svijeta.

Izvor Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.