Može li Mandić da otključa Budvu?

Može li Mandić da otključa Budvu?

Pritvoreni predsjednik Opštine Budva Milo Božović nije juče podnio ostavku kako se očekivalo i spekulisalo u političkim krugovima u Budvi, kao jedno od mogućih rješenja izlaska iz višemjesečne, duboke krize u kojoj se našla metropola turizma.

Ipak, “Vijestima” je iz više izvora rečeno da je ključ rješenja političke krize u rukama lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića, koji bi mogao da izdejstvuje da Božović imenuje svog zamjenika, odnosno jednog od dva potpredsjednika, koliko mu Statut Opštine dozvoljava i time mu prenese sva ovlašćenja, kako bi se konačno rad lokalne administracije uveo u normalne tokove.

Predsjednik lokalnog parlamenta Nikola Jovanović juče je bio u posjeti Božoviću u spuškoj ćeliji, ali “Vijestima” nije odgovorio na pitanje da li je prvi čovjek Budve spreman da ponudi ostavku ili imenuje potpredsjednika kako bi se riješila kriza.

U budvanskim političkim krugovima pominje se da bi Mandić mogao posjetiti Božovića u zatvoru i dogovoriti kompromisno rješenje, odnosno ime kandidata za potpredsjednika Opštine.

“Vijesti” su ranije objavile da je jedan od najozbiljnijih kandidata da bude potpredsjednik Opštine Nemanja Kuljača, aktuelni direktor Turističke organizacije Budve, blizak Božovićev saradnik. Tu funkciju bi mogao da zauzme i Jovanović, koji je bio drugi na izbornoj listi. Jovanović, inače, neformalno upravlja gradom od kada je Božović pritvoren. Polovinom oktobra ističe šestomjesečni pritvor Božoviću i do tada se očekuje rješenje krize, kako je juče nekoliko sagovornika “Vijesti” reklo. Razmatraju se, kako kažu, rješenja, ali u svakom slučaju “odluka se mora donijeti”.

Cijelu situaciju u gradu dodatno usložnjava što 31. oktobra ističe rok do kada se moraju dogovoriti unutar nekadašnjeg Demokratskog fronta, koji je na vlasti u Budvi, kako dalje. A rok diktira termin za donošenje rebalansa budžeta, jer od toga zavisi dalje funkcionisanje grada. Ako ne bude rebalansa radnicima koji primaju platu iz opštinskog budžeta, njima gotovo hiljadu, neće moći biti isplaćivane zarade, jer je stavka za zarade potrošena sa septembarskom isplatom plata.

Održavanje sjednice lokalnog parlamenta je pod znakom pitanja jer se dvije strane unutar vladajućeg saveza moraju dogovoriti.

Ljetošnja previranja unutar odborničkog kluba nekadašnjeg DF-a kulminirala su kada su četiri odbornika odbila da sredinom jula prisustvuju sjednici Skupštine opštine. Koalicija koju je predvodio Milo Božović na lokalnim izborima u oktobru prošle godine osvojila je apsolutnu vlast, pa članice nekadašnjeg DF-a u lokalnom parlamentu imaju 18 od ukupno 33 odbornika.

Nezadovoljan načinom na koji se upravlja gradom od hapšenja Božovića, odnosno kako to radi šef parlamenta Nikola Jovanović, Odbornički klub DF-a prvi je napustio Mladen Kažanegra koji je prešao u nezavisne odbornike.

Iako nijesu istupili iz kluba, još troje odbornika DF-a, Kristina Rafailović, Filip Vujović i Milica Babić saglasili su se sa stavom Kažanegre, te bojkotovali u julu zasijedanje lokalnog parlamenta zatraživši da se hitno imenuje potpredsjednik Opštine.

Raspad DF-a i gubitak vlasti u Budvi, te raspisivanje novih lokalnih izbora, spriječili su tada Mandić i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević koji su u avgustu imali sastanak sa dijelom otcijepljenih odbornika, nakon čega je održana sjednica SO u avgustu.

Ipak, na tom sastanku je dogovoreno da je njihov odlazak na zasijedanje uslovljen izborom potpredsjednika Opštine, odnosno da su spremni da sačekaju da li će Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podići optužnicu protiv Božovića, a ukoliko to učini da bude imenovan potpredsjednik Opštine. Odbornici su i tada kazali da je to uslov njihovog budućeg dolaska na zasijedanja.

SDT je optužnicu protiv Božovića podigao sredinom septembra. On se našao na listi od 21 optuženog zbog sumnje da pripadaju takozvanom policijskom narko kartelu.

Potvrđena optužnica ukida upravljanje Budvom iz pritvora?

Viši sud odobrio je Milu Božoviću da potpiše rješenja za isplatu septembarske zarade za zaposlene u Opštini, javnim ustanovama i lokalnim preduzećima koja se finansiraju iz opštinske kase.

Prema informacijama “Vijesti”, ako optužnica protiv Božovića bude potvrđena, donijeće odluku da li će Božović moći da upravlja Budvom iz zatvora, odnosno da donosi odluke.

Predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović potvrdio je prekjuče “Vijestima” da je Božović potpisao rješenje o isplati zarada.

Božović je uhapšen 13. aprila po nalogu SDT-a i od tada iz spuškog zatvora potpisuje službena dokumenta, po odobrenju Višeg suda njegovih pojedinačnih zahtjeva.

Nedavno je u ime Opštine sa Vladinom Upravom za kapitalne projekte zaključio ugovore o modernizaciji javne rasvjete i sanaciji magistralnih puteva na teritoriji opštine, čija je vrijednost 3,2 miliona eura.

Opština je objavila i pregled Plana javnih nabavki čija vrijednost za ovu godinu je 26 miliona eura, a odgovorna osoba je predsjednik Opštine Milo Božović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.