CEDIS: Gubici na mreži u avgustu skoro 10 odsto

CEDIS: Gubici na mreži u avgustu skoro 10 odsto

“Uprkos nelegalnoj gradnji, kao i samovoljno priključenim potrošačima na distributivnu mrežu, sa čime se naša kompanija bori već izvjestan vremenski period, Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je u avgustu zabilježio gubitke na mreži u iznosu od 9,76 odsto”, kazali su iz CEDIS-a.

“Ovaj podatak govori da je ostvareni nivo gubitaka niži za 0,63 procentna poena u odnosu na isti period prethodne godine, kada su oni iznosili 10, 39 odsto”, kazali su oni.

Kada govore o gubicima za prvih osam mjeseci ove i prethodne godine, konstatuju u da su u ovoj godini oni niži za gotovo jedan procentni poen

“Za prvih osam mjeseci ove godine gubici iznose 10,85 odsto odnosno 221.946,353 megavat sati(MWh) , dok je za naznačeni period u prošloj godini iznos gubitaka bio 11,81 odsto (241.533,762 MWh). Kada ostvarenu uštedu od 19.622,78 MWh pomnožimo sa prosječnom cijenom MWh na referentnoj HUPEX berzi (€ 116,89) dolazimo do konačnog iznosa uštede od2.293.706,98 €”, rekli su iz CEDIS-a.

Takođe, uporedno sa prethodnim godinama, dodaju da je ostvarena ušteda u prvih osam mjeseci 2023.

“Ističemo, da su svi samovoljno priključeni potrošači bili aktivirani u bazi snabdjevača tokom ovog perioda, gubici bi za 2022. godinu bili niži za 0,36 procentna poena i iznosili bi11,26 umjesto 11,62 odsto, dok bi za prvih osam mjeseci ove godine gubici bili niži za 0,32 procentna poena i iznosili bi10,53 a trenutno su 10,85 odsto, odnosno 221.946,353 MWh”, kazali su oni.

Kažu da je na pad procenta gubitaka, osim obračuna napravljenih na osnovu zatečenih nepravilnosti, imalo je uticaja i izmještanje velikog broja mjernih mjesta na kojima nisu ustanovljene konkretne nepravilnosti, a koja su kroz logičke kontrole označena kao potencijalno sumnjiva.

„Nelegalna gradnja znači i nelegalno priključenje i gubitke na elektrodistibutivnoj mreži. Postojeća infrastruktura se neplanski opterećuje, čime se povećavaju troškovi za održavanje i umanjuju efekti investicija. Na terenu, postupak otkrivanja i uvođenja nelegalnih priključaka u zakonom definisane okvire, predstavlja mukotrpan proces, koji zahtijeva i angažovanje značajnog broja zaposlenih. Za CEDIS, naročito u aktuelnim uslovima globalne nesigurnosti na tržištu energenata i nezapamćenih skokova cijena opreme za održavanje elektromreže, sve navedeno predstavlja ozbiljno finansijsko opterećenje. Takođe, borba sa ovim duboko ukorijenjenim i široko zastupljenim problemom zahtijeva i sistemsku podršku koja, po mom uvjerenju, nije dovoljna i dosljedna. Imajući u vidu navedene negativne aspekte, smatram da postignuti rezultati imaju posebnu vrijednost.“ – istakao je Vaso Zeković, rukovodilac Sektora za mjerenje u okviru CEDIS-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.