Poskupljenja ne posustaju, od Nove godine biće još gore: Novi udarci na budžet građana
Ilustracija

Poskupljenja ne posustaju, od Nove godine biće još gore: Novi udarci na budžet građana

Već sada je izvjesno da se od Nove godine u Crnoj Gori očekuju poskupljenja što će svakako ugroziti ionako loš životni standard građana. Za sada su podgorička javna preduzeća Čistoća i Vodovod najavili povećanje cijena svojih usluga od 1. januara 2024, a juče je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović saopštio da će ta kompanija analizirati stanje i razmatrati povećanje cijene struje od naredne godine.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS su predali zahtjev za korekciju cijena.

“CEDIS je, u skladu sa Zakonom o energetici i Metologijom za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije Agenciji za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti 30. avgusta 2023. godine predao Zahtjev za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda cijena za korišćenje distributivnog sistema za 2024. i 2025. godinu”, kazali su CdM-u iz CEDIS-a.

Milutin Đukanović je juče rekao da je cijena električne energije je niska i da će EPCG će analizirati stanje i razmatrati povećanje cijene struje, ali da se ono neće desiti do kraja ove godine.

Đukanović je istakao da su zadržavanjem trenutnih cijena struje, dok su sve ostale cijene rasle, građanima i firmama uštedjeli više od milijardu eura u prethodnom periodu.

“Do kraja godine razmotrićemo situaciju. Električna energija je roba koja ima značajnu vrijednost i na svjetskom tržištu i na berzama i mislim da je interes Crne Gore da ne obezvrijedimo značajan resurs”, rekao je Đukanović u Bojama jutra TV Vijesti.

On tvrdi da to može biti porast koji neće značajno uticati na građane.

Građani Crne Gore u narednom periodu mogu očekivati i veće cijene goriva.

Trenutno je prema navodima Draška Strikovića situacija oko cijene goriva obeshrabrujuća za građane i privredu, jer se očekuje da će se do kraja godine nastaviti sa blažim ili jačim rastom.

Koliki će biti intenzitet rasta cijena, zavisiće od odluka zemalja proizvođača sirove nafte.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija MKI juče su pozvali Ministarstvo finansija MF da još jednom razmotri inicijativu za smanjenje akciza na gorivo, jer vjeruju da smo, kao država socijalne pravde, što je i naša ustavna obaveza, dužni da vodimo računa o socijalnom statusu građana.

“Svjedoci smo da poskupljenja goriva stvaraju snažan inflatorni pritisak sa negativnim ekonomskim i socijalnim posledicama za građane i privredu. Zato smo, imajući u vidu već ustanovljenu praksu da je u situaciji kada su cijene nafte i naftinih derivata dostigle veoma visoku cijenu, Vlada već koristila ovakav mehanizam za amortizaciju inflatornih udara, predložili kolegama iz Ministarstva finansija da, vodeći računa o fiskalnoj stabilnosti, razmotre mogućnosti da se usklađivanjem akcizne politike amortizuje rast cijena nafte i njegov uticaj na socijalnu sigurnost građana i privredu”, kazali su iz MKI.

Građani Crne Gore su navikli da sa rastom cijena goriva poskupljuju i životne namirnice.

Naime, prema tvrdnjama poljoprivrednika, novo poskupljenje poljoprivrednih proizvoda izvjesno je i u narednom periodu, a to je posljedica vremenskih nepogoda i afričke kuge svinja koji su u ljetnjim mjesecima pogodili region. Crna Gora, kao uvozno zavisna zemlja, teško da će moći da spriječi novi inflatorni udarac koji se najavljuje.

DPS je nedavno predstavio paket mjera koje će ta partija uputiti Vladi u cilju zaštite životnog standarda građana, povodom poskupljena.

Između ostalog mjerama DPS-a traži se umanjenje akciza na gorivo, da se svim podstanarima isplati pomoć od 300 eura, da se obračuna 40 odsto popusta na računima za struju socijalno ugroženim kategorijama…

Potrošačke cijene su od 1. januara do 31. avgusta ove godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku više za 10,1 odsto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.