Mačevi stari 2.000 godina pronađeni u nevjerovatno očuvanom stanju

Mačevi stari 2.000 godina pronađeni u nevjerovatno očuvanom stanju

Mačevi otkriveni u nacionalnom parku u Izraelu vjerovatno su bili "plijen" koji su tamo sakrili pobunjenici koji nijesu željeli da ih rimske vlasti uhvate sa njima.

Pronađenu kolekciju čine četiri "izuzetno očuvana" rimska mača stara 1.900 godina i drugo oružje sa drškom.

Izraelska uprava za antikvitete objavila je da su mačevi otkriveni u maloj skrivenoj pećini u oblasti izolovanih i nepristupačnih litica sjeverno od En Gedija u prirodnom rezervatu Judejske pustinje.

"Skrivanje mačeva u dubokim pukotinama u izolovanoj pećini sjeverno od En Gedija, nagovještava da je oružje uzeto kao plijen od rimskih vojnika ili sa bojnog polja, i da su ga judejski pobunjenici namjerno sakrili za ponovnu upotrebu", rekao je Itan Klajn, jedan od direktora projekta istraživanja Judejske pustinje.

"Očigledno, pobunjenici nijesu željeli da ih rimske vlasti uhvate dok im je ovo oružje u posjedu. Upravo počinjemo istraživanje pećine i skrivenog oružja u njoj, sa ciljem da pokušamo da otkrijemo ko je posjedovao mačeve, gdje, kada i ko ih je napravio. Pokušaćemo da preciziramo istorijski događaj koji je doveo do čuvanja ovog oružja u pećini i utvrdimo da li je to bilo u vrijeme pobune koja se dogodila između 132. i 135. godine", dodao je Klajn.

Mačevi su iznenađujuće dobro očuvani, pronađeni su sa gvozdenom oštricom unutar drvenih korica. U stenama su pronađene i kožne trake, drveni i metalni komadi koji su zapravo dio oružja.

Dužina sječiva tri mača je između 60 i 65 centimetara. Četvrta ima kraću oštricu od 45 centimetara.

Mačevi su izvađeni iz šupljine u stijeni i prebačeni u laboratorije pod kontrolisanim uslovima, i pod monitoringom državnih nadležnih institucija kako bi se ispravno konzervirali.

Prvo ispitivanje je pokazalo da su to bili standardni mačevi koje su koristili rimski vojnici stacionirani u regionu tokom tog perioda.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.