Poslanici koji obavljaju dvojne funkcije da podnesu ostavke
Ilustracija

Rok ističe danas

Poslanici koji obavljaju dvojne funkcije da podnesu ostavke

Mjesec nakon konstitutivne sjednice Skupštine stvara se zakonska obaveza da poslanici koji su izabrani u novi saziv, a već obavljaju drugu javnu djelatnost, podnesu ostavku na jednu od funkcija.

Iz Skupštine su nam kazali da rok za ostavke ističe danas, a iz Agencije za sprečavanje korupcije su najavili da će pokrenuti postupke protiv onih koji ne ispoštuju zakon.

Poslanici koji na ovaj način prekrše zakon u naredne četiri godine ne mogu biti imenovani na javnu funkciju, objašnjavaju stručnjaci.

Zakonodavni sistem Crne Gore odavno poznaje princip nespojivosti funkcija, objašnjava advokat Mladen Tomović.

"Propisan je rok od 30 dana u kojem lice koje obavlja dvije nespojive funkcije je dužno da podnese ostavku najednu od funkcija", pojasnio je on. 

Budući da rok od 30 dana od održavanja konstitutivne sjednice pada u neradni dan, iz Skupštine su nam kazali da se produžava do prvog radnog, a to je sjutra.

Iako su iz Agencije za sprečavanje korupcije najavili da će pokrenuti postupke protivposlanika koji ne podnesu ostavku, iz MANS-a podsjećaju da smo istu situaciju imali i nakon izbora 2020. godine. 

To je potvrdio i Dejan Milovac iz ove nevladine organizacije. 

"Kada su bivši premijer Duško Marković i neki njegovi ministri nekoliko mjeseci obavljali dvije funkcije, zakonodavnu kao poslanici i izvršnu kao premijer, odnosno ministri i da je tada izostala pravovremena reakcija Agencije", kazao je Milovac. 

Agencija, prema riječima advokata Tomovića, ima rok od 60 dana da pokrene postupak protiv poslanika koji obavljaju nespojive funkcije i o tome obavijesti organ koji je nadležan za njihovo imenovanje.

"Da bi on preduzeo druge aktivnosti ili sproveo odgovarajući postupak kao što je razrješenje,opomena, disciplinska mjera, a lice koje je razriješeno zbog odluke agencije unaredne četire godine ne može biti imenovano na javnu funkciju, niti obavljati funkciju državnog službenika i namještenika", istakao je on. 

Osim toga, poslanici koji su primili novčana sredstva obavljajući dvije funkcije, dužni su da ih vrate. U praksi, međutim, prema riječima naših sagovornika, ova zakonska odredba do sada nije primjenjivana.

Milovac je istakao da će MANS svakako tokom naredne sedmice, kada vide da li je neko od poslanika odabrao funkciju, podnijeti inicijativu ASK-u za sve one funkcionere koji krše Ustav i Zakon o sprečavanju korupcije.

Osim pojednih ministara i predsjednika opština, dvojnu funkciju trenutno obavlja i premijer Dritan Abazović.

Odgovarajući na pitanja novinara, Abazović je u subotu kazao da je obavijestio ASK da neće obavljati funkciju poslanika ali da ostavku ne može podnijeti dok ne bude izabran novi mandatar, budući da, kako je naveo, nema ko da ga zamijeni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.