Ljumović: Vlast u Podgorici iz biblioteka uklanja sve crnogorsko, uskoro će biti tijesno i samom Radosavu Ljumoviću

Ljumović: Vlast u Podgorici iz biblioteka uklanja sve crnogorsko, uskoro će biti tijesno i samom Radosavu Ljumoviću

Sljedbenici politike koja je svoju saveznicu nakon Prvog svjetskog rata pretvorila prvo u Zetsku divizijsku oblast, potom u Zetsku banovinu, samo da bi joj ime zatrli, sada brišu crnogorski pridjev iz statuta hrama knjige u Podgorici, koji nosi ime velikog Radosava Ljumovića, poručio je potpredsjednik Liberalne partije (LP) Aleksandar Ljumović.

“I ne, nije to samo stvar semantike, to je simptom konvertitskog sindroma i prateće alergije na sve što nosi predznak crnogorski. Iako su sa ovog crnogorskog krša, misija im je da ga prvom prilikom proglase tek kršem iz Crne Gore, dok ga ne svedu na puku geografsku odrednicu i zgodnom prigodom zamijene nekom prihvatljivijom zamjenicom koja ne štrči toliko i ne podsjeća na vjekovno trajanje, borbu za slobodu i nasljeđe kojima valja popuniti nečije tuđe, prazne albume…”, saopštio je Ljumović.

Ista je to matrica koja, po njegovim riječima, “zločince proglašava za svece, kolaboracioniste u tobožnje antifašiste” a pravoslavlje i njegov specifični razvoj na ovom podneblju svodi na, kaže, “svetosavski nacionalizam kao ideologiju koja je daleko od hrišćanstva i vjere”.

“To su vam, dragi građani, duboki povod i razlog što nekome smeta crnogorski genitiv. Nakon kojeg će smetati ili već smetaju crnogorski pisci. Na koncu će, bojati se, u biblioteci podgoričkoj biti tijesno i samom Radosavu Ljumoviću koji se protiv fašizma borio u španskom ratu, dok su se njihovi duhovni oci divili Hitleru i uzimali ga za uzor i primjer praktične izvedbe teorije krvi i tla. Tako izgleda u praksi revizija zdravog razuma kroz nisko i jadno preslovljavanje sa potpisom standardnih nepomenika i dežurnih sluga velikosrpske politike”, naveo je Ljumović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.