Stoltenberg: NATO usvaja tri nova plana odbrane
Jens Stoltenberg

“Glavna prijetnja svetskoj bezbjednosti Rusija i terorizam“

Stoltenberg: NATO usvaja tri nova plana odbrane

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u petak da će Alijansa na predstojećem samitu koji se održava 11. i 12. jula u Viljnusu usvojiti tri plana odbrane, koji su usmjereni na borbu protiv dvije glavne pretnje – Rusije i terorizma, prenosi Sputnjik.rs.

“Posle samita ćemo usvojiti dalje mjere za jačanje naše politike obuzdavanja uz pomoć tri nova odbrambena plana, kako bismo se borili protiv svojih glavnih prijetnji – Rusije i terorizma. Jedan plan je predviđen za Sjever i Atlantik, drugi za Centralnu Evropu, a treći za Sredozemni i Crnomorski region“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Generalni sekretar je naglasio da smatra da će troškovi odbrane Kanade i evropskih članica NATO ove godine porasti za 8, 3 odsto.

To je, prema njegovim riječima, najveće povećanje u poslednjih 10 godina.

Prema njegovim riječima, lideri zemalja NATO-a će na predstojećem samitu usvojiti višegodišnji paket podrške Ukrajini, koji će je približiti Alijansi.

“Na samitu ćemo saopštiti odluke koje će Ukrajinu učiniti jačom i približiti je Alijansi. Biće usvojen paket od tri elementa, kako bi se Ukrajina približila NATO-u. Usaglasićemo višegodišnji plan pomoći, kako bismo garantovali potpuno uklapanje Oružanih snaga Ukrajine s NATO-om. Takođe, obnovićemo političke veze, pojaviće se Savjet NATO-Ukrajina, a naši lideri će potvrditi da će Ukrajina postati članica NATO-a“, rekao je Stoltenberg.

On je odbio da otkrije odluke koje se pripremaju u vezi s tom temom, ali je objasnio da saveznici i dalje razmatraju formulacije završne izjave nakon samita u Viljnusu u vezi s težnjom Ukrajine da postane članica Alijanse.

Generalni sekretar je poručio da očekuje ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog na prvoj sjednici novog Savjeta Ukrajina-NATO.

Stoltenberg je dodao da ovaj organ neće samo razmatrati probleme, već i donositi odluke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.