Posljednja slika Gustava Klimta prodata za skoro 108 miliona dolara
Foto: Sotheby's

Posljednja slika Gustava Klimta prodata za skoro 108 miliona dolara

Poslednja slika Gustava Klimta prodata je za 108,4 miliona dolara i tako postala najskuplje umjetničko djelo ikada prodato na aukciji u Evropi.

„Dama sa lepezom" (Dame mit Fächer) otišla je u ruke kolekcionara iz Hong Konga, koji se nadmetao sa još tri kupca na aukciji u Sotbisu, svjetski poznatoj aukcijskoj kući.

Portret neimenovane žene stajao je na štafelaju u Klimtovom ateljeu kada je slikar umro 1918. godine.

Na aukciji, koja je trajala svega 10 minuta, prodat je za više od sume na koju je prvobitno procijenjen - 82 miliona dolara.

Slika, koja se smatra „remek-djelom umjetnika na vrhuncu stvaralaštva", odiše jakim uticajem Azije i pripada pravcu japonizma, koji predstavlja težnju za proučavanjem japanske umjetnosti i dizajna među zapadnoevropskim umjetnicima.

Takođe, slika sadrži nekoliko kineskih motiva - feniks kao simbol besmrtnosti i ponovnog rođenja, a tu su i cvjetovi lotosa, koji označavaju ljubav.

Helena Njumen, šefica Sotbisa za Evropu, kaže da se radi o „poslednjem portretu koji je Klimt naslikao prije nego što je iznenadno umro".

„Bio je na umjetničkom vrhuncu i tada je stvorio neka od najuspješnijih i najeksperimentalnijih djela", navodi.

„Mnogi njegovi radovi, a naročito portreti po kojima je najpoznatiji, bili su naručeni. Međutim, ova slika je nešto sasvim drugo - moćan eksperiment koji pomjera granice i iskrena oda apsolutnoj ljepoti", dodaje.

„Dama sa lepezom" je jedan od rijetkih Klimtovih portreta koji se nalaze u privatnom vlasništvu.

Poslednji put je prodat 1994. godine, kada je koštao 11,6 miliona dolara.

Austrijski slikar simbolista, predstavnik bečke secesije, proslavio se slikajući na zlatom optočenim platnima.

Neke od najpoznatijih njegovih slika su „Poljubac" iz 1907-8, i „Portret Adele Bloh-Bauer" iz 1907.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.