New York Times: Surovikin podržao Prigožinov “marš za pravdu“
General Surovikin

New York Times: Surovikin podržao Prigožinov “marš za pravdu“

General Sergej Surovikin, zamjenik komandanta ruskih vojnih operacija u Ukrajini, znao je da vođa plaćenika Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv moskovskog vojnog vrha, izvijestio je New York Times.

New York Times se poziva na američke zvaničnike upoznate s američkim obavještajnim podacima o Prigožinovoj pobuni i navodi da su zvaničnici “pokušavali da saznaju da li je general Sergej Surovikin, bivši vrhovni ruski zapovjednik u Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinovih akcija prošlog vikenda“.

Prigožin je u utorak odletio u egzil u Belorusiju prema sporazumu kojim je okončana kratka pobuna njegovih Vagnerovih boraca tokom vikenda, dok je predsjednik Vladimir Putin hvalio svoje oružane snage za sprječavanje građanskog rata.

New York Times je izvijestio da su američki zvaničnici takođe rekli da postoje znaci da su i drugi ruski generali možda podržali Prigožina.

Reuters nije mogao nezavisno da provjeri izveštaj.

Pentagon nije do sada odgovorio na Rojtersov zahtjev za komentar. Kremlj i rusko ministarstvo obrane takođe nisu odgovorili na Rojtersove upite.

Ko je “general Armagedon“

Surovikin, kojeg su ruski mediji prozvali “general Armagedon“, u novembru je postavljen na čelo operacija u Ukrajini ali je u maju ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao načelnika Glavnog štaba Valerija Gerasimova da nadgleda kampanju, a Surovikin je postao njegov zamjenik.

Prije pokretanja pobune, Prigožin je besnio i protiv Šojgua i Gerasimova, optužujući ih za neuspjeh kampanje i nedostatak podrške vojske za Vagnerove borce.

Surovikin je bio pozvao Vagnerovu grupu da odustane od pobune protiv vojnog vođstva i vrati se u svoje baze neposredno prije nego što je Prigožin poveo svoje borce na takozvani “marš za pravdu“ prema Moskvi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.