Neredi u Francuskoj: Policajac ubio mladića, izbili neredi u predgrađu Pariza
Foto: Reuters

Neredi u Francuskoj: Policajac ubio mladića, izbili neredi u predgrađu Pariza

Ulični nemiri potresli su pariško predgrađe Nanter, nakon što je policijac ubio u 17-godišnjeg mladića prilikom saobraćajne kontrole.

Bijesna rulja zapalila je kante za smeće, automobile i osnovnu školu, a predstavnici hitnih službi gađani su velikom količinom pirotehničkih sredstava, rekle su gradske vlasti.

Izgrednici su podigli barikade između višespratnica i ometali vatrogasce u intervenciji.

Nemiri su počeli u utorak uveče protestima ispred policijske satanice u Nanteru i proširili se na susjedne gradove. U Mantes-la-Jolieu zapaljena je gradska skupština. Policija je upotrebila suzavac i gumene metke, ali se morala povući.

Prema vlastima, uhapšeno je 15 osoba.

Nerede je izazvala smrt 17-godišnjaka u utorak ujutro tokom policijske kontrole. Snimak incidenta s mobilnog telefona svedoka, koju je potvrdio kanal France Info, prikazuje policajca koji je uperio pištolj u vozačeva vrata zaustavljenog automobila.

Kad se mladić za volanom iznenada odvezao, policajac je zapucao iz neposredne blizine i smrtno ga ranio.

France Info izvijestio je da je policajac priveden zbog sumnje da je počinio ubistvo iz nehata. Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin je rekao da je policija pokrenula internu istragu incidenta.

Ubistvo je izazvalo bijes u Francuskoj i optužbe za preterano policijsko nasilje.

“Smrtna kazna više ne postoji u Francuskoj. Nijedan policajac nema pravo da ubija osim u samoobrani“, tvitovao je ljevičarski političar Jean-Luc Melenchon. Rekao je da policija dovodi državnu vlast na loš glas i da je treba reformirati iz temelja.

Predsjednik konzervativnih Republikanaca, Erik Sioti, izrazio je podršku policiji.

“Podrška našim policajcima mobilizisanim večeras u Nanteru za održavanje reda. Noć će biti teška, vi ste branioci naše zajedničke sigurnosti. Ništa ne opravdava ovaj haos!“, tvitovao je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.