Italija traži Ivana koji je uklesao ime na Koloseumu: Prijeti mu kazna do 15 hiljada eura ili pet godina zatvora
Foto: Screenshot, Youtube

Italija traži Ivana koji je uklesao ime na Koloseumu: Prijeti mu kazna do 15 hiljada eura ili pet godina zatvora

Italijanski ministri kulture i turizma obećali su da će pronaći i kazniti turistu koji je snimljen kako urezuje svoje ime i ime svoje navodne devojke na zidu Кoloseuma u Rimu, što je prekršaj koji se u Italiji papreno kažnjava.

Video incidenta postao je viralan na društvenim mrežama. Poruka “Ivan+Hejli 23“ pojavila se na Кoloseumu u vrijeme kada su se stanovnici već žalili na horde turista koje ove sezone preplavljuju Vječni grad u rekordnom broju.

Ministar kulture Đenaro Sanđulijano nazvao je ovo ruženje skoro 2.000 godina starog Flavijevog amfiteatra “ozbiljnim, nedostojanstvenim i znakom velike neuljudnosti“. On je rekao da se nada da će krivci biti pronađeni “i kažnjeni prema našim zakonima“.

Italijanska novinska agencija ANSA napominje da je ovaj incident četvrti put ove godine da su takvi grafiti prijavljeni u Кoloseumu. Kazna sa kojom se ovaj turista suočava kreće se od 15.000 dolara do pet godina zatvora.

Ministarka turizma Daniela Santanće rekla je da se nada da će turista biti sankcionisan “kako bi shvatio težinu svog postupka“. Pozivajući na poštovanje italijanske kulture i istorije, ona je obećala:

“Ne možemo dozvoliti onima koji posjećuju našu zemlju da misle da mogu da se ponašaju na ovaj način“.

Ruski turista je 2014. kažnjen sa 20.000 eura (25.000 dolara) i uslovno na četiri godine zatvora zbog ugraviranja velikog slova “К“ na zidu Кoloseuma.

Sledeće godine, dvojica američkih turista su takođe sankcionisana jer su urezali svoja imena u spomenik.

Inače, u Italiji se ove godine očekuje rekordan priliv turista, koji će nadmašiti brojke prije pandemije i maksimuma iz 2019.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.