Milionska prevara u Crnoj Gori, dostojna čuvene serije
Ilustracija

Istraga o pljački 1,3 miliona eura

Milionska prevara u Crnoj Gori, dostojna čuvene serije "Kuće od papira"

"Dobar dan, podigla bih dolare i eure s računa, hitno mi je potreban novac", rekla je službeniku poslovnice Lovćen banke smještenoj u prizemlju zgrade u jednoj ulici u Herceg Novom žena koja se predstavila kao stalna klijentkinja, piše Jutarnji list u tekstu o prevari i pljački banke u Herceg Novom, koja je, kako se navodi dostojna čuvene "Kuće od papira"

"Ali, ne možemo isplatiti novac, nemamo toliko u poslovnici", odgovorio joj je bankrski službenik.

Nastojao je biti što ljubazniji jer je pred sobom, prema podacima s bankovne kartice i lične karte, imao klijentkinju Budvanku, uspješnu poslovnu ženu sa zapadnoevropskom adresom koja je na deviznom računu imala 230.000 eura i 1,2 miliona američkih dolara, piše "Jutarnji list". 

Nije previše ispitivao o razlozima zašto želi odmah podići cijeli iznos novca koji je stekla trgujući dionicama. Nije je poznavao, piše hrvatski list, jer račun s kojeg je htjela podići novac nije otvorila u toj poslovnici, ali je profesionalno rješavao njen zahtjev.

"Novac će biti spreman sjutra u 15.30 sati", odgovorio je nakon što je provjerio s trezorom i tehničkom službom kad mu mogu pripremiti novac, jer rijetko koja manja poslovnica drži toliki novac bez obzira na mjere zaštite.

"Ali, molim vas, hitno je, može li biti isplata ujutro?!" pitala je klihjentkinja.

Možda je u podsvijesti očekivao neku nagradu, okrenuo je nekoliko brojeva i obradovao je rečenicom: "Dođite u 10.30 časova, isplatićemo vam novac."

Zahvalila mu je i otišla.

Sjutra ujutro, 12. aprila u 10.30 časova, došla je taksijem pred banku i otvorila vrata poslovnice smještene kod hercegnovskog Starog grada. Obučena u bijelu majicu, sako i crnu suknju, u lijevoj ruci nosila je ruksak koji je imala i dan prije. Sunčane naočare držala je na kosi. Kamere će kasnije zabilježiti njen ulazak i, upoređujući snimak s onim od prethodnog dana, uz iskaz službenika nedvosmisleno ustanoviti da je bila isto običena i da je to ona ista žena koja je dan prije nenajavljeno zatražila isplatu cjelokupne ušteđevine s računa.

Ušla je, pokazala dokumente, spremila 1,3 miliona eura u ruksak i išetala iz banke.

Bankaru se nakratko pojavila sumnja jer ga je zamolila da o isplati ne govori članovima njene familije, koji su takođe imali punomoć za raspolaganje novcem. No, nije mu to bio znak za uzbunu.

Dan nakon što je isplatio novac banku je nazvala stvarna vlasnica računa.

"Ali, ja nisam tražila nikakvu isplatu", rekla mu je Budvanka M.O.

Bankar se šokirao. Informacija da su žrtve prevare brzo je došla do rukovodstva banke ali i glavnih dioničara, uglavnom crnogorskih poslovnih ljudi. Lovćen banka u vlasništvu je familije Miška Perovića, vlasnika podgoričkih "Vijesti", ali jedan od većih vlasnika je njemački investicioni fond DEG, koji ima udio od 11,1 u vlasništvu prema podacima sa službenih stranica banke čiji je slogan "Porodica kojoj pripadate", a osnovala je Aleksandra Popović.

Svojevremeno su crnogorski mediji pisali da je banka odobrila dva kredita srodniku Miška Perovića Miru Peroviću i njegovoj kompaniji "Water Group" u iznosu od milion eura, a taj je kredit osiguran šumama i livadama u okolini Kolašina čija vrijednost nije ni približna odobrenom kreditu zbog čega su ozbiljne primjedbe imali njemački suvlasnici, naveo je hrvatski list. 

Kad su u banci shvatili da su prevareni, obavijestili su policiju u Herceg Novom, a slučaj je pod svoje uzelo i rukovodstvo crnogorske policije u Podgorici.

Odmah je ispitan službenik koji je isplatio novac, "skinuti" su snimci nadzornih kamera, obavljen je razgovor s pravom klijentkinjom M.O. koja je pojasnila da je nazvala svog bankara 13. aprila radi provjera koliko novca može podići da ne bi prekoračila limit na računu jer joj uskoro treba na račun biti uplaćena veća količina novca iz inostranstva.

Međutim, nije bilo ni govora da će podići sav novac. Ubrzo se ustanovilo da je žena koja je "počistila" njen račun imala lažnu ličnu kartu ali svi podaci stvarne vlasnice računa bili su isti. Istraga je krenula u nekoliko pravaca - kako se prevarantica domogla podataka prave vlasnice, ko je mogao znati da ima toliko novca na računu, ko joj je izradio dokumente, je li prevarantkinja imala pomagače, jesu li se zadržali u Crnoj Gori ili su negdje otputovali.

Prevara je otkrivena dan kasnije, 13. aprila kada su spisi poslati centrali banke u Podgorici, odakle su kontaktirali klijentkinju koja im je rekla da duže od godinu dana nije dolazila u Crnu Goru, piše hrvatski list. 

Lovćen banka 15. aprila obavijestila je klijente i javnost da se 12. aprila 2023. godine u filijali te banke u Herceg Novom dogodila prevara od strane N. N. osobe, uz upotrebu lažnih dokumenata u slučaju jednog klijenta.

"Preduzete su sve mjere da se oštećeni klijent u cijelosti zaštiti, uz napomenu da se radi o izolovanom slučaju koji je pokriven polisom osiguranja i koji ne može uticati na redovno funkcionisanje Banke. U cilju sprovođenja kvalitetne istrage Lovćen banka će se u potpunosti staviti na raspolaganje nadležnim državnim organima i ujedno obavještava javnost da neće davati izjave kako ne bi remetila dalji tok istrage", saopšteno je "Vijestima" iz Lovćen banke.

Vijest je to koja je uskoro zapalila društvene mreže u regiji. Lovćen banka se više nije oglašavala, a na kraju saopštenja su zahvalili klijentima na ukazanom povjerenju i dodali da se raduju budućoj saradnji i zajedničkim uspjesima.

Ali, najviše su se radovale vješte varalice koje su se domogle milionskog iznosa eura osmislivši prevaru dostojnu balkanske verzije Netfliksove "Kuće od papira" u kojoj su neki od protagonista s balkanskih prostora. Je li im to bila inspiracija, ko zna.

I dok je misteriozna crnka netragom nestala, policija je sprovodila istragu u tišini ne oglašavajući se o tome u kojem smjeru ide. Provjeravane su nadzorne kamere, bilo je na desetine razgovora, radio se profil mogućih počininilaca. Novinarka "Vijesti" Jelena Jovanović, koja je objavila vijest o pljački, kaže da policija možda zna i nešto više, ali da zasad u interesu istrage ne izlazi s informacijama u javnost, navodi "Jutarnji list". 

Ipak, ove je sedmic2 došlo do velikog napretka u istrazi. Prema pisanju portala "Srpskainfo", za milionsku pljačku osumnjičeni su Ivana A., Saša K. i Marko D., troje državljana BiH, koji su trenutno pod istragom Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju. Portal prenosi da su osumnjičeni Ivana A. i Saša K. nakon saslušanja pušteni da se brane sa slobode, a odluka o osumnjičenom Marku D. biće donesena naknadno.

Još ranije mediji su spekulisali, ali policija se nije oglašavala o tome da je poznat identitet prevarantkinje koja je bila dio kriminalne grupe iz BiH koja je osmislila i sprovela prevaru. Objavljeno je tako da je krivotvorena lična karta izdata 10. oktobra prošle godine u budvanskoj policiji, odakle je i klijentkinja banke.

A onda je u srijedu uslijedio veliki pomak.

MUP Republike Srpske u Banjoj Luci saopštio je da su policijski službenici Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave Trebinje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji s pripadnicima MUP-a Crne Gore, a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, započeli akciju kodnog naziva "Lovćen" koja se odnosi na rasvjetljavanje krivičnog djela prevare počinjene 12. aprila ove godine u Crnoj Gori gdje je N. N. osoba koristeći se krivotvorenim ličnim dokumentom s računa oštećene podigla novac u iznosu od 1,3 miliona eura.

Na području Banje Luke i Trebinja izvršeni su pretresi na više lokacija koje koriste osobe s inicijalima S. K., I. A. i M. D., a gdje je pronađeno i oduzeto oko 50.000 KM, veća količina oružja i municije, narkotika - oko tri kilograma marihuane, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem prevare u banci, ali i drugih krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom Republike Srpske, sapštili su iz MUP-a.

Objavili su i neke fotografije novčanica, oružja i droge koje su zaplijenili. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.