Nikad gori rezultati iz matematike i čitanja kod tinejdžera u SAD-u: Nivo znanja opao tokom pandemije kovida-19
Korona period ostavio posljedice koje će se dugo sanirati

Nikad gori rezultati iz matematike i čitanja kod tinejdžera u SAD-u: Nivo znanja opao tokom pandemije kovida-19

Američki trinaestogodišnjaci imaju najlošije rezultate iz matematike i čitanja u poređenju s nizom decenija, a u oblasti matematike rezultati su im nikad gori, pokazuje američki savezni test "Nejšns riport kard" (Nation's report card).

Rezultati, objavljeni u srijedu, još jedan su pokazatelj koliko je opao nivo znanja tokom pandemije kovida-19.

Dok su ranija testiranja pokazala mjeru u kojoj je opadalo znanje, najnoviji test baca svijetlo na postojanost tih neuspjeha, umanjujući nade u brz oporavak.

Više od dvije godine pošto se većina učenika vratila nastavi u učionicama, i dalje postoje “zabrinjavajući znaci u vezi sa postignućima učenika“, rekla je Pegi Kar, povjerenica Nacionalnog centra za obrazovnu statistiku u sklopu Ministarstva obrazovanja SAD.

“‘Izdanci’ akademskog oporavka kojima smo se nadali, nisu se ostvarili“, izjavila je ona.

Na nacionalnom uzorku 13-godišnjaka, prosječni rezultati iz matematike đaka ovog godišta pali su za devet bodova između 2020. i 2023. godine, a rezultati iz čitanja za četiri boda.

Test, službeno nazvan “Nacionalna procjena obrazovnog napretka“, sproveden je od oktobra do decembra prošle godine, i u njemu je učestvovalo 8.700 učenika iz oba predmeta.

Slični neuspjesi zabilježeni su prošle godine kada je isto tijelo objavilo opsežnije rezultate koji pokazuju uticaj pandemije na američke učenike četvrtih i osmih razreda.

Rezultati iz matematike i čitanja padali su i prije pandemije, ali najnoviji rezultati pokazuju sunovrat.

Rezultati na ispitu iz matematike koji se mjere od 1973. godine, sada su na najnižim granama od 1990. godine.

Rezultati čitanja najslabiji su od 2004. godine.

Zvaničnike posebno zabrinjava ogromno smanjenje znanja među učenicima s najlošijim uspjehom u školi.

Američki trinaestogodišnjaci imaju najlošije rezultate iz matematike i čitanja u poređenju s nizom decenija, a u oblasti matematike rezultati su im nikad gori, pokazuje američki savezni test "Nejšns riport kard" (Nation's report card).

Kod svih učenika je zabilježen pad, ali dok su bolji đaci imali pad od šest do osam bodova, učenici s lošijim uspjehom zabilježili su pad od 12 do 14 bodova, pokazuju rezultati.

Postoje i razlike po rasi. Učenicima iz gotovo svih rasa i etničkih grupa rezultati iz matematike su lošiji, ali najveći pad zabilježen je među učenicima iz redova američkih Indijanaca (20 bodova) i crnih đaka (13 bodova). Kod đaka bijele kože pad iznosi šest bodova, dok se kod azijskih đaka nije promijenio.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.