Danas počinje Petrovdanski post
Foto: SPC

Danas počinje Petrovdanski post

Pravoslavni vjernici 12. juna započinju Petrovski post koji se završava dan prije Petrovdana 12. jula.

Za vrijeme trajanja posta Svetih Apostola ne jede se meso, bijeli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim, naravno, srijede i petka koji se posti "na vodi".

Uoči Petrovdana se "strogo" posti osim ukoliko nije subota ili nedjelja, kada je dozvoljena upotreba ulja. Na dan rođenja Svetog Jovana Krstitelja jedemo ribu, iako padne u srijedu ili petak. Ukoliko Petrovdan padne u srijedu ili petak, toga dana ne mrsimo, već jedemo ribu, vino i ulje.

Ove godine Petrovdan pada u srijedu, tako da tog dana ne mrsimo, a dan prije se pridržavamo strogog posta. Rođenje Svetog Jovana Preteče, odnosno Ivanjdan se proslavlja ove godine u petak, tako da će se tog dana jesti riba.

Svrha posta

Kako pravila vjere nalažu, ne može se svrha posta ispuniti samo uzdržavanjem od hrane.

Post podrazumijeva i uzdržavanje od loših misli, riječi i djela.

Naziva se još i apostolski, a počinje prvog ponedjeljka poslije Duhovske nedjelje i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla.

Početak je pokretan jer zavisi od Vaskrsa, a završetak je nepokretan. Zbog toga najkraće može da traje jednu nedjelju i jedan dan, a najduže šest nedelja.

U toku ovog posta, ponedjeljak, srijeda i petak se poste na vodi, osim u gorenavedenom slučaju. Utorak i četvrtak se poste na ulju, dok su subota i nedjelja na ribi.

Post je sličan Božićnom, mada nešto blaži.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.