Ilustracija

Prosvjetna zajednica Crne Gore apelovala

"Vlada da reaguje, ne smije se dešavati da djeca dolaze s nožem u školu"

Iz nevladinog udruženja Prosvjetna zajednica Crne Gore (PZCG) pozvali su Vladu da hitno ukloni oznaku tajnosti sa izvještaja o sprovođenju programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja u školama. Oni su poručili da se alaram već upalio, samo nadležni to ne žele da vide.

Kako je rekla Milica Kankaraš iz Prosvjetne zajednice, da je objavljen taj izvještaj na vrijeme, sada bi uveliko imali akcioni plan, koji se sprovodi i vrlo moguće da se najnoviji incident ne bi desio. 

"Ne bi se desio incident kada je dijete donijelo nož u školu "Branko Božović", i zamalo je tada izbjegnut jedan vrlo ozbiljan incident. Dakle, krajnje je vrijeme da se oslonimo na pamet, a ne na sreću", rekla je Kankaraš za TVCG. 

Nevladino udruženje Prosvjetna zajednica uputilo je i prije sedam dana inicijativu da Vlada ukloni oznaku tajnosti sa Izvještaja o sprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Iz PZCG-a su rekli da je, prije tačno godinu, tadašnja Vlada Crne Gore, tokom tehničkog mandata, donijela odluku da proglasi tajnim dokument koji je izuzetno značajan za javnost. Kako su saopštili, objavljivanje tog dokumenta moglo je dati uvid u pozitivne i negativne strane Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma na osnovu kog bi se izradio novi akcioni plan.

“Nažalost, neodgovornost državnih zvaničnika koji nijesu bili u stanju da pogledaju istini u oči i priznaju poražavajuće rezultate, dovela je do niza incidenata u našim školama”, rekli su iz PZCG-a.

Oni su naveli da, u nedostatku zaštitara, učenici mogu bez problema unijeti oružje u škole, kao i da ne postoji nikakav mehanizam za sprečavanje vršnjačkog nasilja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.