Đukanović: Da je Zoran Đinđić danas živ Srbija bi već bila članica EU
Milo Đukanović

"Kao i prethodnih decenija, i danas sam u mislima sa njegovom porodicom"

Đukanović: Da je Zoran Đinđić danas živ Srbija bi već bila članica EU

Na današnji dan prije 20 godina ubijen je Zoran Đinđić, tadašnji predsjednik Vlade Srbije. Povom toga predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, naveo je da njegovim ubistvom, zadugo je ubijena evropska budućnost i Srbije i Zapadnog Balkan.

"Da je živ, drugačije bi danas izgledali i Srbijia i region. Zoran bi ostvario svoj politički i životni cij: Srbija bi već bila članica EU. Njegovim ubistvom, zadugo je ubijena evropska budućnost i Srbije i Zapadnog Balkana. Bio mi je dragi prijatelj i saborac. Kao i prethodnih decenija, i danas sam u mislima sa njegovom porodicom. I sa Srbijom koja tuguje. Slava Zoranu Đinđiću", naveo je Đukanović na Tviteru.

Podsjećanja radi, Vlada Srbije  je nekoliko sati poslije ubistva proglasila vanredno stanje u Srbiji, a kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici "Zemunskog kriminalnog klana" i dio pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije.

Tokom vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila 2003. godine, policija je u akciji "Sablja" uhapsila više od 11.000 osoba, među kojima i političare, visoke vojne oficire i nosioce pravosudnih funkcija.

U avgustu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra iste godine u Okružnom sudu u Beogradu.

Sud je 23. maja 2007. godine proglasio krivim optužene koji su osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.