Zelenski: Slobodna Evropa se ne može zamisliti bez Ukrajine
Izvor: Alain Rolland/Pool via REUTERS

Zelenski: Slobodna Evropa se ne može zamisliti bez Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je pred Evropskim parlamentom da je odbrana ukrajinske teritorije od ruske invazije ujedno i odbrana Evrope."Mi branimo sebe, mi branimo vas", poručio je predsednik Ukrajine.

Kako je ocijenio, Ukrajina se brani protiv sile koja je najviše protiv Evrope u savremenom svetu.

Zelenski je u Evropskom parlamentu u Briselu dočekan uz aplauz poslanika. Predsjednik Ukrajine će danas, nakon poseta Londonu i Parizu, učestvovati na samitu šefova država ili vlada Evropske unije.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel na Tviteru je poželio dobrodošlicu u Brisel ukrajinskom predsjedniku Zelenskom, uz poruku „Dobrodošli kući, dobrodošli u Evropsku uniju“.

Zelenski je zahvalio liderima 27 zemalja Evropske unije na „nepokolebljivoj podršci“ od početka ruske invazije prije godinu dana i apelovao da se ubrza isporuka oružja Ukrajini da bi „išla brže od agresora“.

„Lično vam zahvaljujem na ovoj nepokolebljivoj podršci mojoj zemlji“, rekao je Zelenski na početku evropskog samita u Briselu.

On je poručio da se „slobodna Evropa ne može zamisliti bez Ukrajine“.

„Što budemo više ujedinjeni, to ćemo biti jači“, ocijenio je predsjednik Ukrajine.

Zelenski je rekao da su Ukrajini „potrebni artiljerija, municija, moderni tenkovi, rakete dugog dometa, savremeni borbeni avioni“.

„Hvala vam što nam dajete vojnu podršku koju nam dajete, hvala vam što činite više. Moramo da idemo brže od našeg agresora. Naš agresor se dodatno mobiliše“, rekao je Zelenski liderima EU a prenosi N1.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.