“Vrijeme linča“
Šeki Radončić

Šeki Radončić za M portal

“Vrijeme linča“

Uz gromoglasno navijanje vladajućih stranaka, i što je veoma indikativno, bez uobičajenog aplauza stranih ambasada, dogodilo se dugo najavljivano hapšenje specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića. Čije slanje u Spuž, od prvog dana dolaska na vlast najavljuju lideri DF-a, Dritan Abazović, proruski i srpski mediji u Crnoj Gori...

Čađenović je uhapšen u svojoj kancelariji, udaljenoj desetak metara od kancelarije glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, koji je po logici stvari komandovao tom akcijom. Tako, možda i najsposobnijeg crnogorskog tužioca, sa ogromnim kredibilitetom u struci i kod stranaca, sada čeka najvažnija pravna bitka u životu: da dokaže da nije “počinio krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije, kao i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja“. 

Sudski proces sa političkom aromom

No, vrijeme pred nama će pokazati kako će tužilac Čađenović izaći iz ovog pravnog tobogana, u kojeg su ga ugurali političari iz vlasti i njegov direktno pretpostavljeni. I da li će iz te pravne bitke i javnog linča kojem je izložen izaći čista obraza, kao što je , recimo, izašao tužilac Zoran Piperović iz politički motivisane i monstruozno izrežirane afere sa moldavskom prostitutkom S.Č. Gdje je glavna meta u konačnici bio, kao što se sjećamo, Milo Đukanović.

I baš kao i u slučaju tužioca Piperovića, političko-medijska rulja, predvođenaVijestima i njihovim bivšim „novinarkama“ crne hronike krenula je u brutalno kršenje presumcije nevinosti i javni linč tužioca Čađenovića.

Dakle, i pored upozorenja specijalnog tužioca i portparola SDT-a Vukasa Radonjića da su mediji, političari, javne ličnosti i drugi, dužni da poštuju pretpostavku nevinosti, prvi je progovorio v.d. premijer i brat vođa škaljarskog klana - Dritan Abazović. 

“Nije uhapšen bilo ko, nego desna ruka Milivoja Katnića“, likuje Abazović kršeći sve presumcije nevinosti, crtajući usput tužiocu Vladimiru Novoviću sljedeću veliku metu za hapšenje. Baš kao i kada je slavio hapšenje policijskog agenta Petra Lazovića, potencirajući kako je uhapšen „sin Zorana Lazovića“, targetirajući i Lazovića Seniora.

I lideri DF-a slave hapšenje postupajućeg tužioca u predmetu „Državni udar“, u kojem su prvostepenom presudom osuđeni na po pet godina zatvora. I, poput Dritana, javno “komanduju“ Novoviću: Hapsi Milivoja Katnića!

Radonjićev poziv na poštovanje pretpostavke nevinosti koncern Vijesti je shvatio kao pucanj iz startnog pištolja u trci ko će brže i više pljunuti na uhapšenog tužioca Čađenovića. Tako Vijesti, prije svake presude, u nadnaslovu teksta, ekspresno optužuju Čađenovića da je „tužilac u službi mafije“. Hvaleći se da su takav podatak dobile od svojih izvora. Sasvim je razumno pretpostaviti ko je glavni izvor tom tabloidu. Ulcinjski Politički Žigolo. Sto posto.

Suma sumarum: ako analiziramo reagovanja v.d. premijera Dritana Abazovića i njegove URE, Andrije Mandića, Milana Kneževića i DF-a, te drugih partija i političara iz vlasti sasvim je razumno zaključiti da se ovdje ne radi samo o kršenju pretpostavke nevinosti tužiocu Saši Čađenoviću, već i o sudskom procesu/progonu sa političkom aromom. 

Stoga i ne čudi duboko uvriježeno mišljenje da GST Vladimir Novović hapsi po spiskovima Dritana Abazovića.

Dvostruki aršini Višeg suda u Podgorici

Tužioca Čađenovića sada čeka duga i teška pravna bitka, prije svega ona da što prije izađe iz pritvora i da mu se omogući da se brani sa slobode. Posebno zbog činjenice da tužioca Čađenovića treba izolovati i sačuvati njegov život u Istražnom zatvoru od „ruke pravde“ više od stotinu članova opasnih kriminalnih klanova, koje je procesuirao. Baš kao i njihove šefove.  

Vidjećemo koja sudbina čeka tužioca Sašu Čađenovića: Budimira i Marine Krstović, policijskog agenta Petra Lazovića, bivše predsjednice Vrhovnog suda CG Vesne Medenice. Ili...

Najdrastičniji primjer, dakako je, slučaj Budimira i Marine Krstović koji su u pritvoru proveli gotovo 15 mjeseci. Tužilaštvo i Sud su uporno odbijali brojne zahtjeve i jemstva da bi se branili sa slobode. Epilog znamo: sud je Krstoviće oslobodio optužbe da su pokušali da prokrijumčare 1.200 kg droge, a država Crna Gora će, iz džepova njenih građana, nevinim ljudima morati da isplati visoko obeštećenje. 

Da sada ne potenciramo kako je Dritan Abazović, onako čojski kako to njemu samo dolikuje, likovao nakon hapšenja Krstovića, tvrdeći da im je crnogorska policija zaplijenila drogu u vrijednosti od gotovo sto miliona dolara. A nakon oslobađajuće presude, nesrećne ljude relaksirano uputio da tuže državu. 

Nažalost, presude se nijesu zacrvenjeli ni sudije koje Krstovićima nijesu dozvolili da se brane sa slobode, čak i pored, vjerovali ili ne, odluke Ustavnog suda Crne Gore da se dugim zadržavanjem u pritvoru krše njihova elementarna ljudska prava.

No, i pored ovog skandaloznog primjera, i dalje prisustvujemo novoj ujdurmi SDT-a i podgoričkog Višeg suda koji se igraju ping-ponga i odbacuju milionska jemstva i garancije porodice i prijatelja pritvorenog Petra Lazovića. Koji zalažu svoje nekretnine i firme kako bi se tom službeniku ANB-a samo omogućilo da se brani sa slobode. 

Što se nikako ne dopada SDT-u koje je javno zaprijetilo članovima porodice Petra Lazovića da će najvjerovatnije ispitati porijeklo njihove imovine, koji su sasvim zakonito, kao jemstvo, založili svoje stanove i kuće. A prijateljima – vlasnicima firmi ponuđenih kao zalog, pročešljati poslovanje. Uz konstataciju kako te firme mogu otići u stečaj. 

Cilj je više nego očigledan: ucijeniti i obeshrabriti porodicu Petra Lazovića da se zakonski predviđenim sredstvima bori za slobodu svog sina i brata. Kao i svakog drugog ko se drzne da ponudi jemsto za članove svoje porodice ili prijatelje. Čime se institut jemstva obesmišljava i negira.

U državi gdje se tužioci i sudije ne drže zakona, već direktiva Dritana & Co, male su šanse da tužilac Saša Čađenović može proći kao bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica. Ona se, kao što znamo, odlukom pomenutog Višeg suda u daljem postupku brani sa slobode. Razlog: „Nema opasnosti od bjekstva“.

I tu dolazimo do zanimljive činjenice: Vesni Medenici je, prilikom hapšenja na aerodromu u Golubovcima, oduzeta avionsku karta u jednom pravcu za Beograd. Što je SDT tretiralo kao pokušaj bjekstva, te joj je određen pritvor. Potom Viši sud tu činjenicu relativizuje i bez ikakvog jemstva je pušta na slobodu. Vjerovatno uvažavajući i Medeničinu izjavu za medije u formi pitanja “koja bi to crnogorska majka ostavila sina u zatvoru i ćerku udovicu i njihovu maloljetnu djecu“  

Takva odluka Višeg suda je za svaku pohvalu, jer afirmiše fer suđenje i poštovanje instituta jemstva.

S druge strane, inspektor ANB-a Petar Lazović samovoljno odlazi u policiju, i pritvor, i to na običan telefonski poziv, predajući pri tom svoju ličnu kartu i pasoš. I ostavljajući kući dvojicu sinova od dvije i jedne godine, kao i suprugu. No, taj isti Viši sud ne uvažava te činjenice, kao ni milionsko jemstvo, te donosi odluku da Lazoviću produži pritvor. 

Što je eklatantan primjer nejednakog i nezakonitog postupanja Višeg suda u Podgorici, a na štetu inspektora ANB-a. 

Kao dobar primjer dvostrukih aršina podgoričkog Višeg suda može poslužiti i slučaj bivšeg načelnika za suzbijanje kriminaliteta Dalibora Medojevića, optuženog da je odavao službene podatke vođi škaljarskog klana, nedavno ubijenom Jovanu Vukotiću. Medojeviću je, kao što znamo, odlukom pomenutog suda ukinut pritvor.

Neka visi Saša

Tužilac Čađenović je radio na brojnim i vrlo komplikovanim slučajevima zajedno sa kolegama iz inostranstva. Zbog pokazanog znanja i principa stekao je ogroman ugled i na međunarodnom nivou. Upravo zbog toga, kao i procjene da se crnogorsko tužilaštvo i sudstvo pretvaraju u brutalnu palicu loše i proruske vlasti, izostale su pohvale stranih ambasada u ovom slučaju. Kao i „ruci pravde“ sada već dobro iskompromitovanog Dritana Abazovića.

Da hapšenje tužioca Čađenovića ima ozbiljnu političku pozadinu, odnosno elemente klasičnog političkog procesa posebno ukazuje sljedeća činjenica: šest dana uoči krajnjeg roka (15. decembar) koji je Viši sud dao tužiocu Čađenoviću da izmijeni optužnicu u slučaju “Državni udar“, on je uhapšen u svojoj kancelariji. 

Stoga se nameće krucijalno pitanje: koja je to sila natjerala GST Vladimira Novovića da ekspresno uhapsi postupajućeg tužioca u tom predmetu, i tako ga spriječi da se izjasni na nalog suda o izmjeni optužnice? Iako se iz Naredbe o provođenju istrage protiv okrivljenog Čađenovića jasno da zaključiti da pomjeranje roka za njegovo hapšenje od 7 ili, ako hoćete, od 77 dana ne bi promijenilo ništa.

Da li je na takvu odluku Novovića doista uticao Brat Abaz, kako mu na SKY aplikaciji tepaju vođe škaljarskog klana, tek će se vidjeti. U svakom slučaju, odgovor na ovo pitanje mora dati glavni specijalni tužilac Vladimir Novović. Baš kao i na pitanje da li će iskoristiti Abazovićeve komunikacije i međusobne komunukacije šefova škaljarskog klana na SKY aplikaciji, koje teško kompromituju v.d. premijera, da i protiv njega podigne optužnicu, kao što je to učinio protiv Čađenovića i Lazovića?

Pošto hrabri tužilac Novović bježi od novinara kao đavo od krsta, može ovlastiti i svog portparola Radonjića da odgovori na ova intrigantna i za javnost veoma važna pitanja. 

Mada i šutnja nekad gromoglasno govori.

Autor: Šeki Radončić, M Portal

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.