Najduži putnički voz na svijetu prešao 25 kilometara kroz švajcarske Alpe (VIDEO)

Najveći privatni željeznički operater u Švajcarskoj postavio je novi svjetski rekord u dužini putničkog voza koji je prevalio 25 kilometara na spektakularnoj pruzi uskog kolosjeka kroz švajcarske Alpe.

Voz dugačak 1,91 kilometar, kojim upravlja švajcarska „Retijska željeznica“ (RhB), prošao je kroz 22 tunela i preko 48 mostova od mjesta Preda do Filisura u švajcarskim Alpima.

Rekord najdužeg putničkog voza potvrdila je Ginisova knjiga rekorda. Prethodni svjetski rekord putničkog voza dugog 1.733 metara datira iz 1991. godine.

Voz se sastojao od 100 putničkih vagona kojima je za rad bilo potrebno sedam lokomotiva i 21 tehničar. Kretao se brzinom od 35 kilometara na sat.

Ovim obaranjem rekorda i promotivnom vožnjom obilježena je 175. godišnjicu švajcarskih željeznica, saopštio je RhB.

Inače pruga uskog kolosjeka kroz švajcarske Alpe je spomenik pionirskim danima izgradnje željeznice i ima status svjetske baštine Uneska. Željeznička linija dolinom Albula do Bernina u jugoistočnoj Švajcarskoj duga je 130 kilometara i smatra se jednom od najspektakularnijih željezničkih ruta na svijetu.

Željeznička pruga od Tuzesa u Švajcarskoj do Tirana u Italiji koja ima status svjetske baštine prolazi duž 196 mostova, 55 tunela i kroz 20 gradova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.