Koji gradovi na svijetu imaju više nebodera?
Ilustracija

Koji gradovi na svijetu imaju više nebodera?

Grad je zvanično definisan veličinom stanovništva, ali za mnoge ljude, veličina njegovih zgrada podjednako je važna. Od početka 20. vijeka, čini se da su se metropole širom svijeta takmičile u izgradnji nebodera.

Treba biti prezican i reći da se ne može svaka visoka zgrada nazvati neboderom. Većina arhitekata se slaže da je 150 metara minimalna visina da bi neka zgrada bila okarakterisana ovom imenicom.

Na osnovu tog kriterijuma, Hongkong je svjetska prijestonica nebodera. Ovaj istočnoazijski grad je dom za skoro 550 zgrada koje dostižu preko 150 metara visine. Od tih zgrada, Međunarodni trgovački centar je najviši i on se penje 484 metara u visinu.

Šenžen u Kini ima drugu najveću koncentraciju visokih građevina na listi. Iako sadrži skoro 200 nebodera manje od Hongkonga, njegova najviša zgrada je impresivnija, navodi Mental Floss. Međunarodni finansijski centar Ping An, visok 600 metara, peti je najviši neboder na Zemlji. Na trećem mjestu je Njujork u Sjedinjenim Državama, a četvrti je Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima; oba imaju nebodere koji premašuju najviši u Hongkongu. Svjetski trgovinski centar 1 u Njujorku je visok 541 netar, a Burdž Kalifa u Dubaiju se uzdiže na 828 metara, što ga čini najvišom građevinom na Zemlji, prenosi City magazine.

Evo kako izgleda kompletna lista 25 gradova u svijetu sa najviše nebodera:

Hongkong // 546 nebodera
Šenžen, Kina // 351 neboder
Njujork, SAD // 303 nebodera

Dubai, U.A.E. // 241 neboder
Šangaj, Kina // 180 nebodera
Guangdžou, Kina // 175 nebodera
Tokio, Japan // 167 nebodera

Kuala Lumpur, Malezija // 153 nebodera
Čungking, Kina // 140 nebodera
Čikago, SAD // 134 nebodera
Vuhan, Kina // 119 nebodera

Čengdu, Kina // 113 nebodera
Džakarta, Indonezija // 110 nebodera
Bangkok, Tajland // 109 nebodera
Šenjang, Kina // 97 nebodera

Singapur // 94 nebodera
Seul, Južna Koreja // 82 nebodera
Mumbaj, Indija // 81 neboder
Busan, Južna Koreja // 77 nebodera

Toronto, Kanada // 77 nebodera
Tiandžin, Kina // 74 nebodera
Naning, Kina // 71 neboder
Nanking, Kina // 68 nebodera

Melburn, Australija // 68 nebodera
Panama, Panama // 66 nebodera

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.