Koprivica: Političari djeluju protiv institucija sopstvene države, odgađanje lokalnih izbora bio bi kraj demokratije
Dragan Koprivica

“Izlaz iz ove situacije je u vanrednim izborima“

Koprivica: Političari djeluju protiv institucija sopstvene države, odgađanje lokalnih izbora bio bi kraj demokratije

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica trenutnu političku situaciju opisuje kao igrokaz u produženom trajanju i smatra da u narednom periodu ne možemo očekivati ništa dobro u političkom smislu. Da li je predsjednik prekršio Ustav time što nije predložio Miodraga Lekića za mandatara, prema njegovim riječima, najbolje bi odlučio Ustavni sud kojeg nemamo. Izlaz iz ove situacije vidi u izborima. Ukoliko dođe do odgađanja lokalnih izbora, to bi, po njegovom mišljenju, bio kraj demokratije, a onda građani treba da pruže ozbiljan otpor.

Komentarišući postupak predsjednika Mila Đukanovića koji je odbio da za mandatara predloži lidera Demosa Miodraga Lekića, Koprivica kaže da govorimo o situaciji koja ne piše u Ustavu.

“Ono što jeste činjenica je da bih ja postupio drugačije od predsjednika, ja bih dao mandat Miodragu Lekiću, ne zbog toga što mislim da bi vodio efikasnu Vladu, ne zbog toga što bi nam ona pomogla da izađemo iz ove situacije, i ne zbog toga što mislim da ima međunarodnu podršku. Mislim sve suprotno od toga. Mislim da nam trebaju izbori hitno. Ali onda kada je predsjednihk Abazoviću dao mandat isto je postupio kako ne piše u Ustavu. Ja ne mislim da su te dvije situacije suštinski, već tehnički različite. Tako da bih ja da sam na mjestu predsjednika dao Lekiću mandat”, kazao je on.

Istakao je da je jasno da je do ove situacije dovela većina koja podržava Lekića zbog toga što su se neodgovorno ponašali i ostavili prostor predsjedniku da se ponaša na ovaj način.

“Dobro došli u Crnu Goru, dobro došli u igrokaz i što je najgore, igrokaz se nastavlja”, kazao je on.

Objašnjava da nam u ovom slučaju ne bi mnogo pomogli zakoni u Skupštini i Vladi.

“A ti zakoni su još jedno iznevjereno obećanje građanima”, kazao je on.

Predsjednik je uputio inicijativu za skraćenje mandata parlamentu. Za nju je potrebna većina od 41 poslanika.

“Ja apelujem na predsjednicu Skupštine da to stavi što prije na dnevni red i da što prije izlazimo iz ovoga”, dodaje Koprivica.

Prva opcija je kako kaže, jasna.

“Skupština skraćuje mandat samoj sebi. Idemo na izbore što je po meni najbolja odluka. Može da se odugovlači proceduralno, to je moguće”, jkazao je on.

S druge strane može da se desi da ne bude izglasano skraćenje mandata Skupštini što nas dovodi u pitanje- šta poslije toga. Od 30. septembra, prema njegovom mišljenju možemo očekivati beskonačne igre koje će trajati.

“Možda nije dobro da kažem, ali nemojmo očekivati ništa dobro u narednom periodu u političkom smislu”, rekao je Koprivica.

Govorećio tome da li je predsjednik države prekršio Ustav, Koprivica je kazao da je istina negdje između.

“Za to postoji procedura da se utvrdi. To bi na kraju trebalo da utvrđuje Ustavni sud koga nemamo”, kazao je on.

Ističe da jedna po jedna institucija odumire, a političari rade šta rade, a ne rade svoj posao .

“Juče je izglasan samo jedan član Sudskog savjeta i moram reći da je sramota da profesor Vučinić sa takvom biografijom, sa godinama provedenim u Sudu u Strasburu, godinama nije zavrijedio glas tri petine poslanika u parlamenta i to vam govori da je ovo koncept, a ne slučaj. Ovo je političko djelovanje u produženom trajanju protiv institucija sopstvene države”, smatra Koprivica.

“Ustav ne poznaje situaciju da se skrati mandat Skupštini i mora se naći analogna situacija koja je napisana u Ustavu i da se na osnovu nje pravnici odrede da se iskoristi ta odredba u Ustavu. Rekao sam, drugi mandat Abazovića ne piše u Ustavu. Jedini izlaz je politička volja, a političku volju nemamo. Ovdje svakodnevno treba pitati političare zašto ovo rade”, rekao je Koprivica.  

Smatra da su izbori 23. oktobra sa Ustavnim sudom i to je ono što svakom građaninu treba da bude jasno. 

“Nemojte da dozvolite da nam normalizuju da nam poduzmu pravo glasa. Oduzimanje prava glasa, odnosno, odlaganje izbora značio bi kraj demokratije. Ako krenu da nam oduzmu biračko pravo, građanima jedino preostaje da pruže ozbiljan otpor tome. Ja se bojim, ako krenu to da urade, da nam je to jedino rješenje”, kazao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.