Eskobar: SAD podržavaju Otvoreni Balkan dokle god je fokusiran na evrointegracije
Eskobar

Eskobar: SAD podržavaju Otvoreni Balkan dokle god je fokusiran na evrointegracije

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je na Prespa samitu u Ohridu, da inicijativa Otvoreni Balkan ima podršku Vašingtona.

„Sjedinjene Američke Države ohrabruju i podržavaju sve inicijative koje približavaju Evropi i zbližavaju region. Podržavamo Berlinski proces, podržavamo zajedničko regionalno tržište, Ceftu, kao i Otvoreni Balkan, dokle god je fokusiran na evrointegracije i dokle god je otvoren za sve države“, rekao je Eskobar na panelu „Zapadni Balkan: navigacija u turbulentnim vremenima“.

Podsjetio je i da je 70 odsto ekonomije Zapadnog Balkana povezano sa evropskim državama, dok je cio ostatak povezan sa regionom.

„Zato oba ta procesa moraju da se odvijaju unutar istog okvira koji podrazumijeva vladavinu prava, otvoreno i transparentno tržište, i inkluzivnost. Stoga, dok Otvoreni Balkan to ispunjava, ima našu podršku“, poručio je Eskobar.

Američki izaslanik je istakao je da je važno da svi razumiju da su svi ujedinjeni na putu naprijed, a da je to put evro-atlantskih integracija.

Kako je rekao, pred Zapadnim Balkanom su mnogi izazovi, ali bi on prije želio da govori o prilikama, istakavši da su to ujedinjenost i zajedničke vrijednosti i da će to pomoći u borbi sa teškoćama.

Ocijenio je i da je Evropa stvaranjem EU stvorila mir i počela da ga izvozi, dodavši da i Zapadni Balkan treba da bude dio tog projekta, jer istorijski, kulturno, geografski, ekonomski i vrijednosno pripada Evropi.

On je naglasio da već sa statusom kandidata država dobija pozitivan pritisak da radi na reformama, jer to donosi velike koristi za ljude.

Pič: Ne smijemo dozvoliti da ovaj region postane bezbjednosni problem

Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je na istom panelu, da svi moraju da budu svijesni važnosti evro-atlantskog puta ne kojem je region i istakao da Zapadni Balkan ne smije postati bezbjednosno pitanje.

"Za mene je jasna poruka da ne smijemo dozvoliti da politički problemi postanu bezbjednosni. Sada više nego ikada ne smijemo dozvoliti da ovaj region postane bezbjednosni problem", poručio je Pič.

On je istakao podršku dijalogu Beograda i Prištine, podršku Bosni i Hercegovini i izrazio spremnost Velike Britanije da sarađuje.

Pič je naglasio da se mora jasno definisati bezbjednosna politika Evrope i dodao da Rusija energiju i hranu koristio kao oružje.

Saracin: Njemačka vjeruje u stari dobri model punopravnog članstva

Specijalni izaslanik Njemačke za pitanja Zapadnog Balkana Manuel Saracin rekao je da je iz obraćanja njemačkog kancelara Olafa Šolca jasno da kada govori o regionu ne govori o nekom dalekom području, već da je to za njega dio političke agende.

On je dodao da Šolc vjeruje u Zapadni Balkan i da Njemačka vjeruje u "stari dobri model punopravnog članstva u EU".

Kako je rekao, niko u EU ne želi da bude drugorazredni član i neophodno je da se svi bore za kredibilitet proširenja, a da je Sjeverna Makedonija lakmus test za to.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.