Burne reakcije na kampanju

Burne reakcije na kampanju "Kraša": Od odobravanja do ocjena da je to potpuni promašaj

Kampanja preduzeća "Kraš" koja je na ambalaži svog keksa "Domaćica" dodala nazive čestih zanimanja žena, želeći da ukaže na kompleksnost njihove uloge u društvu, izazvala je burne reakcije javnosti: od odobravanja do ocjena da je to potpuni promašaj.

Pošto su se društvene mreže „užarile“, piše agencija HINA, „Kraš“ je saopštio da mu je cilj da ukaže šta sve žene rade i da je briga o domaćinstvu zajednički posao svih ukućana, a ne samo žena. „Domaćica i umjetnica“, „Domaćica i programerka“, „Domaćica i menadžerka“, „Domaćica i pravnica“ – piše na kutijama keksa.

„Kraš“ je najavio da će u narednoj fazi reklamne kampanje se podsticati muškarce da preuzmu kućne poslove i ukazati mladima na njihovu odgovornosti prema kućnim obvezama i važnost pravedne raspodjele kućnh poslova među svim porodice.

Preduzeće je najavilo da će u dogovoru s Institutom za hrvatski jezik pokrenuti inicijativu za promjenu definicije domaćice u rječnicima i osavremenjavanje tog pojma.

"Namjere su dobre, a realizacija katastrofalna", smatra novinarka Snježana Pavić, a prenosi HINA.

Domacica

"Jao, ženama u Hrvatskoj je dopušteno da rade! Kako je to divno, evo, savršena reklama za keks. Devetnaesti vijek vlada mozgovima", napisala je Pavić na Fejsbuku.

Branko Kuzele, bivši urednik i osnivač televizije Z1, ocijenio je da "sveznajući mladi marketingaši ;misle da uspostavljaju nove standarde temeljeći ih na pogrešnim premisama" jer keks "Domaćica", kako piše, "nikad nije ni imao veze s domaćicom! Sada kada su ga povezali, više nikada neće biti 'Domaćica', već uvijek sinonim za domaćicu!".

Aktivistkinja za ljudska prava Sanja Sarnavka rekla je da "ovo mali Perica i mala Perica zovu genijalnom kampanjom. Jer jadni, oboje, ništa ne razumiju".

"U situaciji kad žene, bez obzira na nivo obrazovanja, i dalje obavljaju više od 80 posto kućnih poslova, raditi kampanju kojom tu situaciju još i slaviš i promovišeš, totalno je nazadnjaštvo", napisala je Sarnavka, dodavši da nju "Kraš može zaboraviti".

S druge strane, Matija Babić, osnivač portala Index.hr, kaže da mu je reklamna kampanja "baš fora, kao i još mnogo stvari koje radi 'Kraš' ".

"Nekad pogode, nekad fulaju, ali u moru beskarakternih dosadnih korporacija koje paze da se nikom ne zamjere, 'Kraš' radi nestandardne stvari, reskiraju, imaju karakter i za to im svaka čast", napisao je on.

BETA/N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.