Zaplijenjeno više od pet miliona potencijalno opasnih igračaka
Ilustracija

Širom svijeta

Zaplijenjeno više od pet miliona potencijalno opasnih igračaka

Više od pet miliona potencijalno opasnih igračaka ukupne vrijednosti od preko 18 miliona eura, zaplijenjeno je između oktobra 2021. i februara 2022. godine, tokom operacije "Ludus II" koju je koordinirao Europol.

Zaplijenjeni su brojni predmeti koji mogu biti opasni i izazvati rizike kao što su izlaganje hemikalijama, gušenje, strujni udar, oštećenje sluha i opasnost od požara, navedeno je u saopštenju Europola,prenosi RTS.

Tokom operacije su zaplijenjene falsifikovane i ilegalne slagalice, video-igrice, društvene i kartaške igre, kockice, lutke...

Većina igračaka uvezena je iz istočne Azije u Evropsku uniju, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države.

Operaciju "Ludus II" predvodili su španski državni organi, koji su, uz podršku kolega iz 21 zemlje, obavljali provjere i inspekcije kako bi otkrili ilegalne pošiljke i skladištenje igračaka.

Brojne racije uslijedile su nakon onlajn istraga pokrenutih na platformama za elektronsku trgovinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.