Francuska formira novo tijelo za oslobađanje Islama od ekstremizma
Ilustracija

Francuska formira novo tijelo za oslobađanje Islama od ekstremizma

Francuska vlada uvodi novo tijelo čiji je cilj da preoblikuje islam u Francuskoj i oslobodi ga ekstremizma.

Tijelo Forum islama u Francuskoj sastavljeno od sveštenstva i građana, a uvodi ga ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi pomoglo vođenje najveće muslimanske zajednice u zapadnoj Evropi, koja broji pet miliona pripadnika.

Sve njene članove bira vlada i uključivaće imame, uticajne ličnosti iz civilnog društva, istaknute intelektualce i poslovne lidere tako da najmanje četvrtinu čine žene.

Forum islama zamijeniće Francuski savjet muslimanske vjere, grupu koju je 2003. osnovao bivši predsjednik Nikola Sarkozi, tadašnji ministar unutrašnjih poslova.

Savjet, koji je služio kao sagovornik između vlade i vjerskih poglavara, raspušta vlada predsjednika Emanuela Makrona ovog mjeseca, jer više ne ispunjava svoju ulogu u muslimanskoj zajednici i francuskom društvu.

Islam je druga religija u Francuskoj, bez jednog vođe, sa više zastupljenih slojeva, od umjerenih do zajednica sa rigoroznim tumačenjem religije i potpuno radikalnih grupa.

Prošle godine je francuski parlament odobrio zakon za jačanje nadzora nad džamijama, školama i sportskim klubovima sa ciljem zaštite od radikalnih islamista i promovisanja prava žena.

Zakon, koji je izazvao zabrinutost u djelovima muslimanskog svijeta, korišćen je za zatvaranje više džamija i društvenih grupa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.