U Alpima za dva dana u tri odvojene lavine poginulo osam ljudi
Ilustracija

U Alpima za dva dana u tri odvojene lavine poginulo osam ljudi

U tri odvojene lavine u sjevernoj Austriji juče i danas život je izgubilo osmoro ljubitelja snježnih sportova, objavili su službeni izvori. Četvoro Šveđana i njihov lokalni vodič poginuli su u petak u pokrajini Tirol, u regiji Spis, na granici sa Švajcarskom.

Švedski su se državljani kretali izvan staze u pratnji planinskog vodiča kada se iznad njih počela rušiti 400 metara široka sniježna lavina. Jednog člana grupe snijeg je samo djelimično zatrpao, pa je uspio mobilnim nazvati prijatelja u Švedskoj. Taj je čovjek o njegovom pozivu obavijestio osobu koja je takođe putovala s grupom, no tog se dana nije pridružila obilasku. Odmah su obaviještene spasilačke službe i 42-godišnji Šveđanin je preživio.

Vlasti su danas objavile da je juče u lavini smrtno stradala još jedna osoba na planini Knodelkopf, u pokrajini Vorarlberg. Snijeg je zatrpao muškarca dok se s grupom kretao izvan pripremljenih planinskih staza.

Iako su ga ostali iz grupe uspjeli brzo izvući iz snijega i odmah su započeli s reanimacijom, muškarac je preminuo. Policija još nije izvijestila odakle je poginuli muškarac.

U trećem nanosu lavine poginule su dvije osobe u dobi od 60 i 61 godine. Pronađene su mrtve nešto poslije ponoći u tirolskome Wildšonau.

Prema austrijskom sistemu za upozorenje od lavina, u brojnim planinskim područjima te zemlje postoji velika opasnost od lavina. Na ljestvici rizika od pet stepeni sva su spomenuta područja na trećem mjestu po opasnosti. Zbog svježeg snijega koji je napadao u četvrtak i petak samo u Tirolu je evidentirano više desetina lavina, stoji u objavi austrijskog sisitema upozorenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.